Hoppa till huvudinnehåll

Heléne toppar och släpper skiva

Heléne Nyberg blev världskänd i hela Svenskfinland när hon låg på "Vegalistan" i hela två år med sången "Till en fader",
Heléne Nyberg ligger etta på Danslistan Heléne Nyberg blev världskänd i hela Svenskfinland när hon låg på "Vegalistan" i hela två år med sången "Till en fader", Bild: Termmusik heléne nyberg

Heléne "Till en fader" Nyberg kilade förbi toppbandet Tommys på Danslistan och ligger nu etta. Vinnarlåten är singeln Lika tyst som löven faller från hennes nya album.

Till en fader slog tidernas rekord på dåvarande Vegalistan. Publiken glömmer aldrig den låten.

- Ja den låten förföljer mig och det är jag glad för, säger Heléne Nyberg.

Till en fader var ett samarbete mellan Thomas Enroth och Lasse Berghagen. Lika tyst som löven faller är skriven av Helénes hovkompositör Enroth med text av svenska låtskriverskan Maritha Johansson.


Klangen i din röst

Nya skivan heter Klangen i din röst och titelspåret är skrivet av Enroth och Thomas Lundin. Här samsas nyskrivet material med några covers på Agnetha Fältskogs låtar.

- I 11-12-års åldern upptäckte jag ABBA och hos grannen hittade jag EP:n Jag var så kär. Jag blev helt förtrollad av hennes mjuka, fina, sårbara röst. Sen dess har Agnetha varit och kommer nog att förbli min stora idol, säger Heléne Nyberg.

Nya albumet släpps lämpligt inför sommarens turné Visor på väg, där Heléne också i år medverkar. De övriga i årets uppsättning är Roger Pontare, Cecilia och Bengt Kyllinge samt Thomas Lundin. Allt under ledning av Thomas Enroths orkester.

- Min plats på Danslistan har förstås också betydelse för skivan och för mig som artist. Att sen ligga etta... Jag är så glad, säger Nyberg.

De närmaste vårveckorna går till promoting av nya skivan, till körjobb för kolleger och så lite egna ströjobb.

- Och så vill jag hinna med att vara fammo åt mina barnbarn, två tvillingspojkar!

Lyssna på Heléne i Fonden 4.5 kl. 18.03!
Och i Danslistan 5.5 kl. 13.03!

Mer från programmet

Läs också