Hoppa till huvudinnehåll

Hon älskade sin hallick

Hon älskade sin hallick
Isabela har lagt upp en hel del foton på sig själv på Facebook. I det mittersta fotot poserar hon tillsammans med Stefan. Hon älskade sin hallick Bild: Fotocollage hon älskade sin hallick

"Du är alltid i mitt hjärta och ingen kan ersätta dig". Så skriver 19-åriga Isabela från Rumänien på Facebook. Hennes pojkvän och hallick Stefan har gripits en vecka tidigare av finländsk polis, misstänkt för människohandel.

En ung kvinna poserar på gatan utanför hälsostationen i Rönnbacka i Helsingfors. Hon har mörkbrunt hår och mörka solglasögon. Med ena handen håller hon upp fållen på sin klänning. Den är blommig och färggrann. Bilden är upplagd på Facebook den 14 juli 2014.

”Min sköna”, står det i en kommentar under bilden. Mannen som har skrivit det misstänks senare för människohandel. Kvinnan är hans offer. Och hans flickvän.

Några veckor tidigare, fredagen den 27 juni, anländer rumänska Isabela och Stefan samt ungerska Veronika och Martin till Finland. De reser med Martins bil från Tyskland där de varit i tio dagar. I Tyskland har kvinnorna jobbat på en sexklubb. De har också bott på klubben medan männen bodde i en lägenhet.

De flyttar in i en tvårummare i Rönnbacka i Helsingfors. Den ägs av Stefans kompis.

Isabela är 19 år gammal och kommer från fattiga förhållanden i Rumänien. Enligt sin Facebooksida är hon från Targu-Mures i Transylvanien, 350 kilometer från Bukarest. Isabela har jobbat som prostituerad sedan hon var 18 år. Hon har känt Stefan, som är 20 år äldre, i omkring två år. Isabela talar huvudsakligen rumänska och ungerska. I hennes hemstad finns en betydande ungersk minoritet. Hennes engelska är däremot dålig.

Alcatraz ligger på Eriksgatan i Helsingfors.
Isabela jobbade först i strippklubben Alcatraz på Eriksgatan. Alcatraz ligger på Eriksgatan i Helsingfors. Bild: YLE/ Antti Lempiäinen strippklubb

Dåligt med kunder

På ett foto från september 2013 poserar Isabela och Stefan bredvid varandra. Hon vilar sitt ansikte mot hans kind. Nere i högra hörnet finns ett tecknat hjärta. Fotot är upplagt på Facebook den 1 september 2013.

Stefan är skallig och har buskiga ögonbryn. En bild på Facebook visar hans tatuerade, muskulösa armar.

I Tyskland hör Isabela av en bekant att det i Finland finns goda möjligheter att tjäna pengar som prostituerad. Hon vet då inte var Finland ligger. Isabela läser på nätet att det i Helsingfors finns en klubb som heter Alcatraz där hon och Viktoria kan jobba.

Klubben Alcatraz ligger på Eriksgatan i centrum av Helsingfors och är officiellt en strippklubb men där har också nästan alltid funnits prostituerade. Under en tid försökte klubben putsa upp sitt rykte, men nu har de prostituerade återvänt dit.

Isabela hör sig för med de andra kvinnorna i klubben vilka priser som gäller. En halvtimme kostar 50 euro medan en timme kostar 100. I klubben finns inga särskilda rum för prostituerade och det visar sig rätt svårt att tjäna stora pengar. Därför flyttar sig Isabela och Viktoria ut på gatan istället.

En annan kväll talar Stefan i telefon med någon som frågar honom vad han håller på med. Han berättar då att han är i Finland med ”sin dvärg”.

Det är början av juli och därför rätt folktomt i Helsingfors centrum. Isabela och Viktoria har bara 1-2 kunder per natt och vissa nätter har de inga kunder alls. Planen är ändå att de till slutet av året ska tjäna åtminstone 35 000 euro.

Kontrollerar kondomanvändning

När pengarna inte kommer in i den takt som Stefan och Martin önskar blir de frustrerade. Polisens telefonavlyssning visar att Martin kontrollerar Isabela och Viktoria när de är ute på gatan för att sälja sex. Martin kräver att Viktoria säljer sig billigare för att få fler kunder, men det går hon inte med på.

Martin kontrollerar också hur Isabela och Viktoria använder kondomer och undrar varför de har gått åt så fort. Viktoria berättar också att hon har mens, men hon tvingas trots det sälja sex.

Stefan spelar under tiden på casino i Helsingfors. Han och Isabela håller också kontakt per telefon under kvällar och nätter när kvinnorna jobbar. Isabela är svartsjuk. En kväll undrar Isabela varför Stefan inte svarar i telefon.

En annan kväll talar Stefan i telefon med någon som frågar honom vad han håller på med. Han berättar då att han är i Finland med ”sin dvärg”. Han berättar att han hoppas tjäna ihop 2 500-3 000 euro per vecka för att reparera sitt hus i Rumänien.

På kvällen den 14 juli ringer han Isabela och kräver att hon ska vara ute på gatan en halvtimme till för att få kunder. Han frågar henne om det finns några fyllon där som kan köpa sex av henne. Hon går med på att stanna ute den tid han vill.

Samma dag, den 14 juli, har Isabela så knappt om pengar att hon tvingas stjäla. Både Stefan och Martin kräver nämligen att kvinnorna ger alla pengar de tjänar direkt till männen. De lever under tiden i Helsingfors uteslutande på det som kvinnorna tjänar in.

Prostitution
Isabela och Viktoria sålde sex på gatorna i Helsingfors förra sommaren. Prostitution Bild: YLE/ Antti Lempiäinen sexhandel

Stefan misstänks vara del av människohandelsorganisation

Den 15 juli skriver Stefan på Facebook att han är på idrottsplanen i Bocksbacka. Han skriver i sin status ”Jag älskar dig, älskling”. Statusen får tummen upp av en kvinna som troligen är Isabelas syster.

Isabela och Viktoria har fortsättningsvis ont om pengar och tvingas den 16 juli snatta men ertappas.

Följande dag, den 17 juli, grips männen. De häktas misstänkta för människohandel eller koppleri. Stefan häktas dessutom för grov stöld i en butik i Raumo.

Polisen misstänker att Stefan är en del av en europeisk människohandelsorganisation. Misstanken bygger på att han under tiden i Finland per telefon verkar meddela någon utomstående person vad han håller på med och hur mycket pengar han tror han kan tjäna på Isabela. Han berättar att han strävar efter 2 500- 3 000 euro per vecka och att de ska stanna i landet till jul.

Misstankarna om människohandel avskrivs ändå.

– Jag ansåg att kvinnorna hade fått bestämma om de kom till Finland och vad de gjorde här. Vi nådde inte riktigt ända fram när det gäller de villkor som borde uppfyllas för att det ska betraktas som människohandel. Därför blev männen åtalade för grovt koppleri med ekonomisk vinning, säger häradsåklagare Laura Sairanen.

Hon säger att östeuropéer som håller på med koppleri ofta reser omkring parvis.

Du är alltid i mitt hjärta och ingen kan ersätta dig. Jag är alltid där du är. Jag älskar dig.

– Till synes är också kvinnan införstådd med att agera flickvän. Jag vet inte hur det går till på riktigt mellan dem, men så agerar de utåt och mot myndigheterna.

Fortsatte sälja sex

Stefan och Martin döms för grovt koppleri i december. De får ett och ett halvt års fängelse.

I domen konstateras att kvinnorna i förhören varit ytterst lojala mot männen och inte säger något som är till deras nackdel. Det sägs bero på att de varit direkt beroende av männen, vilket också försvagar berättelsernas trovärdighet.

Helsingfors tingsrätt.
Tingsrätten dömde männen till grovt koppleri den 15 december i fjol. Helsingfors tingsrätt. Bild: YLE/Christoffer Gröhn brottsmål

När Stefan har häktats blir Isabela kvar i Helsingfors. Hon lägger i augusti upp foton på sig själv från Helsingfors där hon bland annat sitter med en drink och en cigarett på en uteservering.

Polisen tror att Isabela fortsatte sälja sex i Helsingfors efter att Stefan häktats.

– Hon fick hjälp inom systemet för människohandelsoffer, men fortsatte antagligen jobba som prostituerad, säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson som hördes som vittne i fallet.

Eriksson säger att det var omöjligt att utreda vem som köpte sex av Isabela eftersom kunderna togs direkt från gatan. Att köpa sex av offer för människohandel eller koppleri är brottsligt.

”Du är alltid i mitt hjärta”

Den 24 juli, alltså sju dagar efter att Stefan häktats skriver Isabela på rumänska på Facebook: ”Du är alltid i mitt hjärta och ingen kan ersätta dig. Jag är alltid där du är. Jag älskar dig.”

Den 28 juli skriver hon ”Människor förändras från dag till dag. I dag är du allt för dem i morgon är du inget”.

Två dagar senare skriver hon ”Den du älskar byter inte ut dig, dömer inte dig, utnyttjar inte dig, gör dig inte ont och framför allt lämnar han dig inte ensam då det är svårt”.

Spotlight har kontaktat henne via Facebook men hon har inte svarat.

Personerna heter i verkligheten någonting annat.

Spotlight: När människan är handelsvara sänds tisdag 5.5 kl. 20 på Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle