Hoppa till huvudinnehåll

Varför har hiphopare lösa byxor?

The Hiphop Family Tree
Ed Piskor fick en riktigt bra idé: tänk om kunde kombinera serier och hiphopens historia. Det blev en succé. The Hiphop Family Tree Bild: Fantagraphics hiphop family tree

Ed Piskor är serietecknaren som har gjort världssuccé genom att berätta hiphopens historia i serieformat. Han vet varför lösa byxor blev mode.

Ed Piskor
När de första sidorna delades tusentals gånger på en dag visste Ed Piskor att han var något på spåren. Ed Piskor Bild: Fantagraphics hiphop family tree
Omslaget till den första volymen
Omslaget till den första samlingen. Omslaget till den första volymen Bild: Fantagraphics hiphop family tree

Pittsburghbon Ed Piskor tecknar hiphopens historia som ett seriealbum. Sidorna publiceras gratis på den välbesökta kuriosasajten boingboing. Förlaget Fantagraphics har publicerat de två första volymerna som bland annat dykt upp bland klädhyllorna på Urban Outfitters. Det är inte det första stället man förväntar sig att hitta seriealbum på. Den tredje volymen kommer i höst och det kommer fler böcker.

Samma dag som Ed publicerade de första sidorna på boingboing visste han att han var något på spåren. På en dag delade tusentals människor artikeln och förlagen började ringa.

- Som serietecknare spenderar man en hel del tid inne i sitt egna huvud. Jag har tänkt på hur de här kulturerna hänger ihop hela livet. Allt hände på en dag. Jag förstod att jag var på rätt väg.

Det finns många likheter mellan serier och hiphop. Båda är kulturer som ofta existerat vid sidan av mainstream, på egna villkor. Den gemensamma historien är lång. Till exempel tecknade de första graffitiartisterna ofta serieliknande karaktärer på väggarna.

Före vi går tillbaka till hiphopens tidiga historia finns det en fråga jag måste ställa till Ed. Det är en fråga jag ställde mig själv varje dag i högstadiet. Det var på den tiden då Biggie, 2Pac och Wu Tang Clan var störst och ingen hade bälte.

Varför har hiphopare lösa byxor?

- Baggy pants är verkligen en grej från 90-talet. Tänk på vilken sorts hiphop som var stor då: Gangsta rap. Det sägs att de hängiga byxorna kommer från fängelsekulturen, förklarar Ed.

Vakterna i fängelset brydde sig inte ett dugg i om fångarnas kläder passade eller inte. Därför gick man omkring med byxor och overaller som hängde till knäna. Det var speciellt de fångar som satt långa straff för grova brott som blev vana med de lösa byxorna. De fortsatte bära lösa byxor när de kom ut.

- Jag är inte helt säkert på om det här är en urban legend, men jag jobbar med historier och det här är en bra historia. Jag tycker att det låter logiskt.

Allt började 1974

Hiphopen föddes i Bronx i New York. En av de viktigaste figurerna var DJ Kool Herc. Han ordnade fester.

- DJ Kool Herc bodde i ett höghus i södra Bronx i New York. Läget i Bronx var deprimerande just då. Staden skar ner på skolorna. De första timmarna de drog in var så klart musik och teckning. Tidigare var det vanligt att varje familj hade ett piano eller i alla fall någon sorts instrument hemma. Så var det inte nu. Ingen hade pengar.

Kool Herc bestämde sig för att hyra ett rum i källaren och ordna fester där. Han tog 25 cent i inträde. Konceptet med en DJ som snackade på och mellan låtarna fanns redan på en del nattklubbar, men det var ställen dit varken han eller hans grannar hade råd att gå.

- Kool Herc tog det där formatet och gjorde det demokratiskt. Sedan tog snöbollseffekten över.

Det var här hiphopen föddes. Några år senare snurrade djs skivor i varje gathörn och på basketplanerna breakdansade folk och rappade.

Hiphopens historia

Några klassiska beats

Och ett nyhetsinslag från strömavbrottet 1977

Ett legendariskt strömavbrott

Tre år senare händer något som kom att få en oväntad effekt på hiphopens historia. I juli 1977 slocknar elen i nästan hela New York. Bronx är mörkt hela natten. Det stora strömavbrottet skildras på flera sidor i The Hiphop Family Tree. Orsaken är det som hände när det blev mörkt. I den fattiga stadsdelen begav sig alla ut för att plocka med sig lite grejer från affärerna.

- KRS-One var mitt i smeten. Han var bara ett barn då, men han har berättat att han såg sin lärare springa över gatan med en tv.

Det säger något om hur utbrett plundringen var.

- Många som idag är en del av hiphopens historia minns exakt var de var den natten. Det var monumentalt. Det fanns många som drömde om att bli DJ, men som inte hade råd med utrustningen. Dagen efter strömavbrottet fanns det en ny DJ i varje kvarter. Alla hade de där skivorna man måste ha för att få folk att breakdansa.

Det tredje seriealbumet kommer alltså ut i höst. Nya sidor publiceras varje vecka på boingboing. Ed har skrivit ett kontrakt för sex album, men hur många det blir har han ingen aning om. Materialet är i princip oändligt och hiphopens historia fortsätter så klart ända till 2015.

Skapar nya läsare

Med sin serie skapar Ed inte bara nya serietidningsläsare utan också nya läsare. Det är något som gör honom extra stolt. Längst bak i boken finns ett index där man kan kolla vilka artister som nämns på vilka sidor.

- Jag har fått minst tio meddelande där folk säger att det är deras favoritdel av boken. De här människorna har aldrig sett ett index tidigare. De har alltså aldrig titta längst bak i en bok tidigare. De tror att det är jag som hittat på det.

Det kommer också reaktioner från hiphopvärlden innersta kretsar. Många av de legender Ed ritar och skriver om har ringt honom och tackat.

- Det är coolt men tyvärr har jag inte kunnat utnyttja det för att göra serien bättre. Jag kunde ju ha fått in deras perspektiv och berättelser, men många av dem vill bara snacka skit om sina fiender och framhäva sig själv till vansinniga nivåer. Det är så hiphop. Tyvärr.

Utdrag ur The Hiphop Family Tree.
En sida ur den första volymen. Utdrag ur The Hiphop Family Tree. Bild: Fantagraphics hiphop family tree