Hoppa till huvudinnehåll

Ökat intresse för biodling

Aija Mäkinen och Lauri Ruottinen vid bikupa
Det gäller att ha ordentliga skyddsdräkter på sig då man jobbar med bin. Aija Mäkinen och Lauri Ruottinen vid bikupa Bild: Yle/Monica Forssell biodling

Intresset för biodling ökar i Finland. Varje år kommer det närmare trehundra nya biodlare, berättar Lauri Ruottinen som utbildar biodlare vid företaget Hunajaluotsi i Jockis.

För bara några år sedan hade Hunajaluotsi problem med att få ens en enda kurs fylld.

Orsaken till att biodling intresserar allt fler, är de skrämmande nyheterna om bidöd runt om i världen.

Viktigt att det finns hobbyodlare

Bina är oumbärliga för livet på jorden eftersom många växter behöver pollinering av just bin för att bilda frukter och frön, men under de senaste åren har de vilda bina minskat. Färsk forskning visar att bland annat bekämpningsmedel ligger bakom bidöden.

I Finland finns det både professionella biodlare och hobbyodlare. Enligt Ruottinen är det mycket viktigt att det finns också hobbyodlare.

- Pollinationen är bisamhällenas viktigaste produkt. Om man bara skulle ha professionella odlare skulle det finnas stora områden i Finland utan pollination av honungsbin.

Överlag mår de odlade bina rätt så bra i Finland, säger Ruottinen. Ett allt större hot mot biodlingarna i landet är ändå björnarna, som också är intresserade av honungen.

Fascinerande djur – honung ett plus

När jag besöker Lauri Ruottinen och bigården i Jockis är Aija Mäkinen, ursprungligen från Kimitoön men numera bosatt i Tammela, med. Lauri är något av en lärofader för Aija som började med biodling för ett år sedan. Lauri har sysslat med biodling i över trettio år.

Aija Mäkinen odlar bin.
Aija Mäkinens första bikupa producerade femtio kilo honung. Allt är nu uppätet, försäkrar hon. Aija Mäkinen odlar bin. Bild: Yle/Monica Forssell aija mäkinen

Första bikupan införskaffade Aija vid midsommar och på hösten kunde hon skörda femtio kilogram honung.

Aija Mäkinen berättar att hon länge varit intresserad av bin och också använder mycket honung. Den ursprungliga tanken var att kanske spara en liten slant genom att ha egna bin.

- Fast det har det nog inte blivit något av, skrattar Aija. Ett bisamhälle kostar kring 350 euro och utöver själva bina behövs det förstås en bikupa, skyddsdräkt och så vidare.

Det roligaste med att ha bin är att följa med vad djuren gör, förklarar Aija.

- De är så kloka djur och det är otroligt intressant att lära sig om dem. Honungen är ett plus!

Sjuttiofemtusen bin i en kupa

Vi drar på oss påsiga tygdräkter, handskar som går ända till armbågarna och en huva med hatt och nät. Den här tiden på året är bina ändå inte särskilt intresserade av oss, de surrar lite nyfiket kring mikrofonen men i övrigt är de inställda på att samla pollen.

Biodlare Lauri Ruottinen.
Lauri Ruottinen utbildar biodlare. Intresset för biodling ökar i Finland. Biodlare Lauri Ruottinen. Bild: Yle/Monica Forssell lauri ruottinen

I bigården står ett tjugotal transportabla bikupor som så småningom ska flyttas till olika platser i och kring Jockis.

- När man närmar sig en bikupa ska man inte ställa sig i vägen för bina som flyger in och ut ur kupan, råder Lauri Ruottinen och vi ställer oss bakom kupan då han försiktigt öppnar locket.

Bina ser ut att må bra och har efter vintern fått kalasa på lite extra näring i form av florsocker och vatten.

Biodling med bin.
Biodling med bin. Bild: Yle/Monica Forssell bin

I en bikupa kan det finnas upp till femtontusen bin redan på våren och mängden ökar mot midsommar då den kan vara till och med fyrfaldig.

Hjälpsamma biodlare

Vill man börja med biodling ska man allra först gå en kurs. Sedan lönar det sig att hitta en lärofar eller läromor som hjälper till med praktiska arrangemang. Det finns också mycket litteratur om biodling både i böcker och på webben.

Dessutom är andra biodlare också mycket hjälpsamma, det har i varje fall Aija som fått goda råd och hjälp av andra, märkt.

- Biodlarna är beredda att dela med sig information!

Smak av blommor

Solen skiner och i gläntan där bigården är belägen råder en frenetisk aktivitet. Ut ur bikuporna skjuter bina ut som skott. På väg tillbaka söker de sig mer försiktigt mot kupans öppning.

Bigård i Jokkis.
Bigård i Jokkis. Bild: Yle/Monica Forssell biodling

Under sommaren ska en biodling tittas till ungefär var tionde dag men hur mycket arbete en biodling kräver beror mycket på hur rutinerad biodlaren är.

- Det är två olika saker att lära sig om bin och att sedan sköta dem, säger Lauri Ruottinen.

- Bina slukar lätt all tid man har, skrattar Aija.

Skörden kommer i början av augusti. Då börjar det grövsta arbetet med att lyfta tunga honungslådor och slunga honungen.

Honung
Honung Bild: Heli Mäkikauppila kvanthopp

Vad honungen sedan smakar beror på vilka blommor bina besökt. I skärgården kan den ofta ha smak av till exempel ljung.

Fotnot:
För hugade biodlare i Åboland ordnas en nybörjarkurs i biodling på Kimitoön i vår. Anmälningar tas emot fram till den 8 maj vid Kimitoöns vuxeninstitut. Kursen leds av Lauri Ruottinen från Hunajaluotsi.

Läs också: Bekämpningsmedel dödar bin

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland