Hoppa till huvudinnehåll

Räsänen om Nattens vargar: Inget politiskt beslut

Nattens vargar i Wien
Medlemmar av Nattens vargar lägger ner minneskrans vid de ryska soldaternas minnesmärke i Wien. Nattens vargar i Wien Bild: EPA motorcyklister

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) har tvingats motivera att två medlemmar av den ryska extremnationalistiska motorcykelklubben Nattens vargar släpptes in i Finland i går.

Enligt inrikesministern fattas beslut om inresetillstånd inte på politiska grunder utan besluten grundar sig på lagen.

- Besluten fattas från fall till fall men de ska grunda sig på Schengenavtalet, och därför kan det fattas olika beslut, säger Räsänen.

Inrikesminister Päivi Räsänen
Inrikesminister Päivi Räsänen Inrikesminister Päivi Räsänen Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle inrikesminister päivi räsänen

Inte samma män som avvisades tidigare

Räsänen framhåller att de två som tilläts komma in i Finland hade färska visum till Tyskland och att det inte var fråga om samma män som nekats inresa i Polen. De var inte heller medlemmar av klubbens Moskvaavdelning.

- Det att Ryssland kritiserade Polens beslut påverkade inte den finska gränsbevakningens motsatta beslut, säger Räsänen till Yles finskspråkiga nyheter.

Enligt Räsänen kan andra medlemmar av motorcykelklubben alldeles väl nekas inresa i Finland - personer som nekats inträde i ett Schengenland får inte heller komma in i de andra.

Nattens vargar är på väg mot Berlin för att fira 70-årsdagen av andra världskrigets slut. Den Putinsinnade och nationalistiska motorklubbens resa har väckt mycket kritik inom EU.

Nattens vargar, the Night Wolves, i Brest, Ryssland.
Nattens vargar, i Brest i Ryssland. Längs fram mc-klubbens ledare Alexander Zaldostanov. Nattens vargar, the Night Wolves, i Brest, Ryssland. Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH brest

Läs också