Hoppa till huvudinnehåll

Toppstyrd journalistik i Ryssland

Den ryska frilansjournalisten Polina Kopylova, bosatt i Finland.
Den ryska frilansjournalisten Polina Kopylova vill inte se på teve då hon besöker sitt hemland. Den ryska frilansjournalisten Polina Kopylova, bosatt i Finland. Bild: Yle polina kopylova

Frihet är inte ett ord som passar in på rysk journalistik, konstaterar Polina Kopylova, rysk frilansjournalist bosatt i Finland.

Lokala medier har visserligen en större frihet och vågar göra modigare journalistik än riksmedia, menar Kopylova. Men problemet är att den fria nyhetsrapporteringen ofta stannar på lokal nivå.

Avvikande rapportering når aldrig fram till televisionen, som är ryssarnas främsta nyhetskälla. Televisionen är styrd av Kreml.

- När jag besöker släkten i Ryssland vill jag inte alls se på teve. Jag står inte ut att se på den så jag stänger av, säger hon.

Men också om ryssarna får ta del av fria nyheter så filtrerar de själva bort dem. De förmår helt enkelt inte ta in annan rapportering än den tillåtna, förklarar Kopylova.

- De viftar bort alternativa nyheter som strunt från oppositionen, säger Kopylova.

Direkt farligt är det ändå vanligen inte att vara oppositionell journalist, menar hon. Men om man försöker driva människorättfrågor med hjälp av sin journalistik kan man vara illa ute.

Kopylova berättar om en journalist som drev en nätsajt för unga homosexuella. Hen blev utsatt för ständiga hotelser och fick dessutom böter för att ha "bedrivit homopropaganda", vilket är förbjudet i Ryssland.

Läs också