Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland hedrade offren i koncentrationslägret Dachau

Förbundskansler Angela Merkel besökte besökte minnesmärket av koncentrationslägret i Dachau den 3 maj 2015.
Förbundskansler Angela Merkel besökte Dachau-koncentrationslägrets minnesmärke den 3 maj. Förbundskansler Angela Merkel besökte besökte minnesmärket av koncentrationslägret i Dachau den 3 maj 2015. Bild: AFP / Lehtikuva dachau

Det har i dagarna gått 70 år sedan andra världskriget tog slut och flera minnesceremonier hålls runtom i Europa. På söndagen hedrade Tyskland offren i koncentrationslägret Dachau.

Dachau var det första nazistiska koncentrationslägret. Det inledde sin makabra verksamhet redan 1933, mitt i det pittoreska Bayern i södra Tyskland.

Bilderna från Dachau var bland de första omvärlden såg av holocausten.

Över 200 000 människor hann sitta i Dachau under 12 år. Ungefär var femte av dem dog. Förutom judar fördes zigenare, homosexuella, handikappade, politiska oppositionella och krigsfångar från 24 länder till Dachau.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tackade i dag både de amerikanska och sovjetiska styrkorna för att ha befriat koncentrationslägren, bad om ursäkt för det lidande Tyskland åsamkade under nazismen, och lovade att landet inte ska glömma.

Läs också