Hoppa till huvudinnehåll

Australien – mitt nya land

Ingrids nya land Australien
Ingrids nya land Australien Ingrids nya land Australien Bild: Yle, Haldin communication mitt nya land

Mitt nya land-korrespondenten Ingrid Öhberg bloggar om Australien.

Jag sitter på kontoret på min arbetsplats och ser på de grå väggarna och det grå vädret ute. Varje morgon gör jag samma saker och under dagen har jag samma uppgifter varje dag. Jag jobbar på mina Excel-tabeller som igen låst sig och öppnar internet för att det är det enda som fungerar.

Australien

  • Australiens huvudstad heter Canberra och har 365.000 invånare.
  • Det bor drygt 23 miljoner människor i Australien.
  • Australien är fortfarande en monarki med Elisabeth II som statschef.
  • Australien är det enda landet i världen som också är en kontinent.
  • Två tredjedelar av Australien är i praktiken obebott.
  • Australien har tre tidszoner.
  • Stora Barriärrevet, ständerna och regnskogen är Australiens stora sevärdheter.
  • Aboriginerna är Australiens ursprungsbefolkning. Idag utgör de ungefär 2% av Australiens totala befolkning.

Jag hamnar av någon orsak på en blogg vars skribent studerar i Australien. Jag blir nyfiken! Det var så det började och har nu gått så långt att jag faktiskt bestämt mig för att resa ända till Australien för att avlägga magisterexamen.

Men varför just Australien? Ja du, det kan jag inte själv heller riktigt svara på. Det bara verkade som ett bra alternativ och ju mer jag letade efter information om stället desto klarare blev min åsikt.

Jag måste nog erkänna att det varma vädret hade en viss inverkan på mitt beslut… Så nu väntar jag på att få åka till Guldkusten för att påbörja mina studier på Griffith University.

Australien har ca 22,6 miljoner invånare, som i stort sett är bosatta i de stora städerna på den 34 tusen kilometer långa kustlinjen. Största delen av Australien består av savann och öken, eller Outback som det kallas där.

Norra delen av landet, med ett tropiskt klimat, består av regnskogar, skogar och gräsmarker. Man kan lätt säga att Australien har ett mycket unikt djur- och naturliv, som definitivt är värt att uppleva.

Idag är Australien ett mycket mångkulturellt land med folk från 200 olika länder och mer än 25 % av alla australiensare är faktiskt födda någon annanstans.

Alla dessa kulturer kan man se leva i sams i de stora städerna. Speciellt Melbourne är känt för sin mångfald av matkulturer, nationaliteter och människor. Kanske det är också därför Melbourne blivit vald till ”the most livable city” sedan år 2011.

Guldkusten, dit jag kommer att flytta, finns på östkusten av landet och har ca en halv miljon invånare. I slutet av 1800-talet var Guldkusten bara en plats dit rika människor kom från Brisbane på semester.

Efter att det första hotellet öppnades i Surfers Paradise började populationen växa och i mitten av 80-talet exploderade turismen. Idag är Guldkusten ett stort turistcentrum i Australien och är känt för sitt subtropiska klimat, surfstränder, sitt kanalsystem, sina skyskrapor och sitt vilda nattliv.

En sak är jag säker på: Det kommer att bli en oförglömlig upplevelse och jag är jättetacksam för att få en sådan möjlighet och kommer att ta vara på allting jag lär mig och upplever.

Jag har ett ord till alla er som känner som jag innan jag gjorde förhoppningsvis det bästa beslutet i mitt liv: YOLO gott folk, YOLO!

Okej tillräckligt med klichéer för en gång, flera nästa gång!

Ingrid Öhberg