Hoppa till huvudinnehåll

FDUV lägger ner Sensoteket

Finansieringen räcker inte till för att upprätthålla upplevelserummen som Sensoteket erbjuder. Nu lägger Förbundet för de utvecklingsstördas väl (FDUV) ner Sensoteket i Vasa och Helsingfors.

- Vårt mål har varit att ha låga besöksavgfter för att det inte ska vara ett hinder för att komma hit. Då vill vi inte höja dem för att få mer inkomst, säger Annika Martin på Sensoteket i Vasa.

Annika Martin
Annika Martin Annika Martin Bild: Yle/Markku Hautala annika martin

Sensoteket riktar sig främst till personer med grava funktionshinder och koncentrationssvårigheter men vem som helst är välkommen.

Sensoteket i Vasa startades 2001 med medel från Penningautomatföreningen. Sedan dess har FDUV sökt medel från annat håll.

Besökarna minskat

Genom åren har det varit gott om besökare men på senare år har antalet besökare minskat.

- Eventuellt kan det vara av den orsaken att personer med funktionsnedsättning ska ha en följeslagare med sig när de kommer hit. I dagens läge finns det inte resurser alla gånger på olika boenden att skicka med personal, säger Martin.

Hur kommer ni att fortsätta?

- Vi fortsätter att satsa på multisensorisk verksamhet i någon form. Det finns redan i dag i vår kurs- och lägerverksamhet och vi fortsätter att utveckla det.

Kvinna slappnar av i vattensäng i ett av Sensotekets upplevelserum i Vasa
Det vita rummet på Sensoteket i Vasa är till för avslappning. Kvinna slappnar av i vattensäng i ett av Sensotekets upplevelserum i Vasa Bild: Yle/Markku Hautala sensotek

Martin säger att det eventuellt kan bli fråga om "hemma hos sensotek" om det finns intresse. De kan givetvis inte packa med allt de har men de kan ta med en del material och åka ut till kunder.

- Det är ingenting som på det viset är föråldrat. Däremot har vi spridit informationen och bidragt till att inspirera andra att bygga upp motsvarande rum på egna enheter.

Martin tillägger att upplevelserum finns runt om i landet idag och det är inte bara inom deras verksamhetsområde utan också inom äldreomsorgen.

Rejäl avslappning

På Sensoteket i Vasa finns två upplevelserum, ett för aktivitet och ett för avslappning. I rummet för aktivitet, Colorado-rummet, finns bland annat ett bollhav, en trumma du sitter på och en annorlunda spegel.

I Vita rummet för avslappning finns bland annat en stor vattensäng med ett bolltäcke som ger trygghet åt personer som har svårt att slappna av.

- Det är viktiga upplevelser. Många slappnar av på ett helt annat sätt, inte bara medan de är här utan det märks också efteråt under resten av dagen.