Hoppa till huvudinnehåll

Hur gammal ser du ut att vara?

Selfie tagen av en makakapa
19 eller 29? Ibland ljuger fotot om din ålder. Selfie tagen av en makakapa Bild: Creative Commons/Wikimedia/Caters News Agency Ltd makak

En länk till en webbsida där du kan ladda upp en bild på dig själv och låta sidan avgöra vad du är för ålder har börjat florera på sociala medier.

My testade "How old?".
My Tengström från Myteriet testade sin ålder. My testade "How old?". Bild: Yle how old

På några timmar hade över 210 000 bilder laddats upp, berättar sidans skapare, så helt uppenbart är det ett ämne som folk går igång på.

Sidans funktioner skapades ursprungligen som ett demo av Microsoft och bygger till en stor del på olika program skrivna för att känna igen och jämföra ansikten på fotografier. Programmen analyserar ett antal olika punkter i ansiktet (oftast drag kring ögon, näsa och mun) och försöker dra sina slutsatser baserat på det. Därför kan ett leende göra att du får en äldre tippning av åldersgeneratorn: det dyker upp flera punkter i ditt ansikte att ta fasta på.

Sidans skapare medger att ett av de svåraste elementen är att få program att läsa av just ålder, så resultaten är mera för skojs skull än någon avancerad vetenskap i nuläget.

Grimaser ger dig rynkor. Var så avslappnad som möjligt.

Hur kan du lura det här då?

Vissa saker som rynkor och grått hår brukar ju vara attribut som signalerar en viss ålder hos oss människor, men eftersom webbsidan läser av foton kan man ju tänka sig att man kan lura den rätt lätt.

Fotografen Nina Ahtola har vissa knep man kan ta till för att föryngra sig när man tar ett fotografi.

  • Undvik skarpa kontraster, fotografera dig själv i mjukt ljus från till exempel ett fönster, eller under skymning eller soluppgång när ljudet ger din hud en mjukare look.
  • Tänk på vinklar, en bild tagen lite snett uppifrån kan till exempel vara ett sätt att undvika dubbelhaka.
  • Grimaser ger dig rynkor, så jätteuppspärrade ögon eller att kisa kan lägga på ett antal år utan att du tänker på det. Var så avslappnad som möjligt, om du fotograferar någon annan är det viktigt att den litar på dig som fotograf.
  • Vid behov, efterbehandla genom att ta bort en del skärpa som annars visar upp varenda liten por och minirynka eller justera små detaljer som att bleka tänderna en aning.

Nu är det här ju generella regler, så det finns ingen garanti för att du kommer att framstå som en 20-åring när du är 26 bara med hjälp av ett par småknep. Men desto slappare ansiktsuttryck desto yngre åldersgissning får du i genomsnitt. Och webbsidan med åldersgissningsprogrammet kanske tar fasta på något mera än bara dina rynkor.

Folk ser ju inte ut som de gör sen efteråt. Det blir bara en slät yta.― Nina Ahtola, fotograf.

Spelar det någon roll?

Frågan är ju varför den här webbsidan har väckt så mycket intresse? Varför är vi så intresserade av att veta hur gamla vi verkar vara?

Nina tycker själv att det är just ansiktets rynkor och särdrag som ger det liv och mänsklighet, hon föredrar att fotografera folk med mycket detaljer.

- Det är hemskt underligt när man i fotobehandlingsprogram ibland plockar bort alla rynkor och detaljer. Folk ser ju inte ut som de gör sen efteråt. Det blir bara en slät yta.

Det verkar också vara underförstått när man presenterar den här sidan för folk att många automatiskt vill uppfattas som yngre än de är, eller åtminstone inte betydligt äldre. Och en del tvekar inför att låta sig analyseras för att de är rädda för resultatet.

Om du är intresserad av att veta hur gammal du verkar vara, hittar du sidan här.

Nyligen publicerat - X3M