Hoppa till huvudinnehåll

I form för livet med skolgymnastik?

Alla ville se den lilla ödlan, men den blev rädd för barnen
Alla ville se den lilla ödlan, men den blev rädd för barnen. Alla ville se den lilla ödlan, men den blev rädd för barnen Bild: Yle/Samuli Holopainen sankt karins svenska skola

En måndag morgon ska du inte försöka nå Åboborna Christina Sell, Solveig Bystedt eller Lena Petterson för då deltar de i 60+, en motionsgrupp inom ÅKG-Palästra. Sell säger att hon känner sig fräschare efter att ha startat med gymnastik.

- Det är en jättebra bra inledning på veckan, säger Petterson.

Men det var först under studietiden, eller till och med först då barnen var utflugna som damerna gick med i gymnastikföreningen. Tidigare talades det inte om hur viktigt det är att röra på sig hela livet.

Barnen hittade en våryr skalbagge
Barnen hittade en våryr skalbagge Bild: Yle/Samuli Holopainen utomhuspedagogik

- Skolgymnastiken var ett måste, säger Bystedt. Jag skulle ha velat få mera uppmuntran, att jag skulle ha fått höra att jag var duktig i någonting. Men alla kanske inte upplevde det på det viset.

- Visst har jag glada minnen av skolgymnastiken, säger Sell. Vi hade mycket bollsporter. Hikijumpa kallade vi det. För mig gav det inspiration för resten av livet.

Damerna är ense om att det skulle behövas någonting som gör att unga och äldre själva kommer på att motion är bra. Med skolgymnastiken kunde man få pröva på olika motionsgrenar, och frivilligt börja motionera.

Gymnastikledaren Biti Sjögren har i drygt 15 år lett gruppen 60+. För några år sedan rasade intresset, för att nu igen ha ökat.

- Plötsligt vällde det in nya deltagare, nästan så att vi har överfullt här på måndagar, säger Sjögren. Trenden är att man ska sköta om sig själv, och att man ska äta hälsosamt.

Inom ÅKG-Palästra finns också barngymnastikgrupper, men det har blivit allt svårare att få unga att stanna kvar i grupperna då de blivit tonåringar.

- Det är inte trendigt, säger Sjögren. Föräldrarna borde pusha på dem mera, så att vi inte får en mängd datazombier och mobilzombier.

Barnen borde uppmuntras att vara ute och upptäcka världen

Friluftspedagogen Patrik Berghäll från Folkhälsans förbund håller med om att föräldrarna borde engageras mera för att få barnen att röra på sig.

- Vi kan inte bara skälla på skolan, utan familjerna kunde uppmuntras att idka friluftsliv, att tillsammans vara utomhus.

Barnen gjorde bondgårdar med kottdjur
Barnen gjorde bondgårdar med kottdjur Bild: Yle/Samuli Holopainen kottdjur

Tillsammans med samhällspedagogstuderande från Yrkeshögskolan Novia håller Berghäll timmar i utomhuspedagogik, där skoleleverna lär sig saker ute i en ny miljö. Undervisningen är det centrala, men genom naturen bekantar man sig med exempelvis teckning, gymnastik, historia - ja, egentligen alla ämnen.

Jakob Friström i S:t Karins svenska skola har byggt en bondgård, med bondens familj, kottdjur, rök och flaggor. Det är "helt bra" att vara utomhus, vilket tyder på att han gillar det väldigt mycket.

- Man kan ha skojigt ute, bygga små hus och sådant, säger Friström. Annars brukar jag mest vara hemma. Jag går på träningar istället för att vara ute, på judo.

Jakob Friström tyckte om att ha lektioner utomhus
Jakob Friström. Jakob Friström tyckte om att ha lektioner utomhus Bild: Yle/Samuli Holopainen jakob friström

Berghäll tycker att man borde fundera mera på vardagsmotionen.

- Över lag klarar sig ungdomarna motoriskt bra, tycker Berghäll. Men de saknar artkännedomen. För många är det här en ny upplevelse. Det märks att de inte använder naturen som lekmiljö. Med utomhuspedagogiken vill vi ge tillbaka upptäckarglädjen hos barnen.