Hoppa till huvudinnehåll

Jobba stående - känn dig piggare

Jonas Nylud står mest och jobbar vid sin dator.
Jonas Nylund ville pröva på att jobba stående vid sin dator och tog en papplåda till hjälp. Jonas Nylud står mest och jobbar vid sin dator. Bild: Yle/Marie Söderman jonas nylund

Ryggproblem har blivit allt vanligare under de senaste tio åren.

80 procent av alla vuxna har ryggsmärtor någon gång i sitt liv och problemen är vanligare bland kvinnor än bland män. Mest ryggproblem har kvinnor mellan 30-54 år.

På ingenjörsbyrån Citec i Åbo där det blir mycket sittande under arbetsdagen har de anställda olika sätt att förebygga ryggont.

Svankstöd och luftkudde

Lillemor Johansson tvingades nyligen se över sina vanor på kontoret.

- Jag jobbar enbart med dator, sju och en halv timme per dag. Ryggen mår inte så bra alla gånger, så det är värt att tänka på hur man sitter och vad man gör.

Lillemor Johansson jobbar sittande vid sin dator.
Lillemor Johansson försöker variera hur hon sitter framför datorn. Lillemor Johansson jobbar sittande vid sin dator. Bild: Yle/Marie Söderman lillemor johansson

För en tid sen fick hon ont i ryggen av allt sittande men efter att ha fått ett svankstöd som stöder ryggen på rätt sätt blev hon av med problemen.

I dag har hon också andra hjälpmedel då hon sitter framför datorn.

- Jag sitter tidvis på en uppblåsbar balanskudde och stärker musklerna på det viset. Det ideala för mig skulle ändå vara att få variera mellan att sitta och stå, säger Johansson.

Färre problem bland unga

Vid Johanssons arbetsplats, ingejörsbyrån Citec i Åbo, är ergonomi ofta på tapeten inom ledningsgruppen berättar direktör Ted Bergman. Frågan är viktig och visst gör sig ryggproblem påminda då och då bland de anställda. En ergonom besöker arbetsplatsen med jämna mellanrum.

- I Åbo har vi ändå den lyckliga situationen att personalen är ung. I Vasa, Tammerfors och Uleåborg har vi dessutom käppgymnastik under arbetsdagen och den leds av aktiva i personalen, säger Bergman.

Ted Bergman vid ingenjörsbyrån Citec väljer ibland att stå och jobba vid sin dator.
Ted Bergman brukar stå och jobba under en del av dagen. Ted Bergman vid ingenjörsbyrån Citec väljer ibland att stå och jobba vid sin dator. Bild: Yle/Marie Söderman ståbord

I dag går en del in för att skaffa höj- och sänkbara skrivbord till de anställda så att den som vill kan jobba stående vid sin dator. Men motoriserade specialbord är dyra och på Citec har tillsvidare bara ett fåtal höga bord.

Experimentet blev bestående

Men skrivbordet var inget hinder för Jonas Nylund. Han bestämde sig för att pröva jobba stående ändå och placerade en papplåda under tangenbordet och datormusen och höjde upp monitorn. Till telefonen kopplades ett headset med extra lång sladd så att han kan röra sig fritt medan han talar i telefon. Han var ändå fundersam om han skulle orka stå en hel arbetsdag.

- Jag har nu testat att stå vid datorn i ett halvår. Det går riktigt bra och jag märker att jag är piggare då jag står än då jag sitter. Jag själv har inga ryggproblem men jag vill undvika dem, säger Nylund.

En man har höjt upp sitt skrivbord med en låda under tangentbordet.
Papplåda under tangentbordet. Inte så snyggt kanske, men praktiskt. En man har höjt upp sitt skrivbord med en låda under tangentbordet. Bild: Yle/Marie Söderman ståbord

I början av hans experiment blev många nyfikna och undrade vad sjutton han höll på med. Men nu har intresset för att stå spridit sig.

- Min kollega i samma rum har också testat på det här och nu jobbar han också stående ibland, säger Nylund.

Den 5-10 maj pågår ryggveckan då man vill göra allmänheten uppmärksam på hur man kan sköta om sin rygg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland