Hoppa till huvudinnehåll

Politiker: Sjökulla är en språkfråga

Sjökulla skola i Kyrkslätt. OBS! På bilden tillbyggnaden från 1984.
Renoveringen av Sjökulla skola har dragit ut i flere år. Sjökulla skola i Kyrkslätt. OBS! På bilden tillbyggnaden från 1984. Bild: Johanna Minkkinen/YLE sjökulla skola

Försök till att fördröja byggandet av ett nytt skolcenter i Sjökulla är språkpolitik. Det säger fullmäktigeledamot Corinna Tammenmaa (SFP).

Språkklimatet i Kyrkslätt har blivit bättre, anser Tammenmaa, som också är språkrättsråd vid Justitieministeriet. Trots det orsakar svenskan friktion i beslutsfattandet.

På måndagen behandlar Kyrkslätts kommunfullmäktige ett nytt skolcenter i Sjökulla, ett projekt som dragit ordentligt ut på tiden. Den befintliga skolan är i dåligt skick och väldigt trång.

Lärarrummet i Sjökulla skola i Kyrkslätt. Dimensionerat för tre, används av tio lärare.
Lärarrummet för tre inhyser nu tio lärare. Lärarrummet i Sjökulla skola i Kyrkslätt. Dimensionerat för tre, används av tio lärare. Bild: Johanna Minkkinen/YLE kyrsklätt

Bakom fördröjning sägs bland annat ligga språkpolitik, något som också Corinna Tammenmaa kan bekräfta.

- Det har igen kommit upp ett förslag om att upphandlingen ska göras pånytt. Det förslaget handlar mig veterligen bara om att fördröja processen tills något händer så man inte behöver förverkliga projektet.

Corinna Tammenmaa i utestudion.
Språkrättsrådet Corinna Tammenmaa gästade Morgonöppet i Kyrkslätt. Corinna Tammenmaa i utestudion. Bild: Yle / Ted Urho utesändning i kyrkslätt

Centralisering nästa för svenskspråkiga skolor?

- Det borde finnas någon slags respekt för kulturautonomin också. Tänk att vi inte får besluta om våra egna skolor, tänk att ingen tror när man säger att det är outhärdligt att jobba i den skolan, tillägger Tammenmaa.

Vissa politiska beslut tar längre än andra.― Kommundirektör Tarmo Aarnio

Hon tror att det finns en långsiktig strategi för att centralisera de svenskspråkiga Kyrkslättskolorna så att närskolornas barn så småningom flyttas till Winellska skolan i centrala Kyrkslätt.

- Det blir ojämlikt om finska barn har närskolor men de svenska måste åka långa vägar. Så kan vi inte ha det.

”Hoppas att det inte är en språkfråga”

Kommundirektör Tarmo Aarnio förutspår att omröstningen i fullmäktige blir jämn. Processen har varit lång men nu är det äntligen dags att fatta ett beslut.

- Fullmäktigeledamöterna vet att det har varit en utdragen process. Jag hoppas att det går enligt förslaget, säger Aarnio.

Tarmo Aarnio,  kommundirektör i Kyrkslätt, poserar fram för Kyrkslätt station.
Kommundirektör Tarmo Aarnio gästade Morgonöppet i Kyrkslätt. Tarmo Aarnio, kommundirektör i Kyrkslätt, poserar fram för Kyrkslätt station. Bild: Yle / Ted Urho kyrkslättsjärnvägsstation

Att det tagit så lång tid hänger ihop med ekonomin, säger Aarnio.

- Vissa politiska beslut tar längre än andra. Här handlar det också om det ekonomiska, finns det tillräckligt med pengar? Det är naturligt att åsikterna går isär i sådana frågor. Jag hoppas verkligen att det inte är en språkfråga.