Hoppa till huvudinnehåll

Spöket under huset var en svulten rävunge

Rävunge.
Räven på Emsalöstranden. Rävunge. Bild: Hedvig Jakobsson rävvalp

En oväntad strandgäst mötte Hedvig Jakobsson på söndag morgon. Hon hittade en späd liten rävunge i livsfara på södra Emsalö i Borgå.

Trots att människor kom i närheten av det sällskapsskygga djuret orkade rävungen knappt röra på sig. Hedvig Jakobsson berättar att den verkade rädd, men samtidigt var den för trött och dehydrerad för att orka springa undan. Den steg upp några gånger, men mer än så klarade den inte av.

- Den var riktigt liten, ungefär som en kattunge. Den lät och såg ut som en hundvalp, men den rymdes i två händer, berättar Jakobsson.

Hela rävepisoden började som ett spöklikt mysterium redan ett par dagar tidigare.

- Mina föräldrar hade hört underliga ljud under sitt hus i några dagar. På lördagen tystnade ljudet, men då min pappa var ute för att hämta ved på kvällen så tyckte han sig höra samma slags pip som han hade hört under huset, men nu hördes det från stranden. I går på morgonen gick jag med barnen till sandstranden och då hittade vi rävungen där.

Var finns mamma?

Jakobsson med familj höll ett vakande öga på valpen en stund efter upptäckten, men de höll sig på avstånd. På det här sättet gav de vuxna rävar en chans att traska fram ostört, men någon rävförälder syntes inte till.

Då fick räven hjälp av sina nyfunna människovänner. Nummerupplysningen kunde informera om att Högholmens djurpark kan ta hand om dylika djur på helgerna, så räven fick en resa till Helsingfors.

- Vi lade den i en papplåda med några hål och förde den till djurparken. Först skällde den i sin låda, men sedan sov den nästan hela vägen.

Det var på sin plats att få bort ungen från stranden, annars hade dess liv troligtvis gått förlorat. Förutom att den inte var i bästa möjliga skick fanns det också andra faror som lurade i närheten.

- Där rörde sig ett stort gäng med trutar i närheten. De har troligtvis tagit också annat smått, så vi ville inte lämna räven där bara för att se om den klarar sig eller inte.

Inte ovanligt med rävbesök

Det har länge bott rävar i närheten av stranden där rävungen hittades och rävar har skådats i området också den senaste tiden, men Jakobsson tycker ändå att det är konstigt att ungen fanns där den fanns.

- Rävarna brukar vara skygga så de rör sig sällan i närheten av människor. Så här nära en rävunge har jag aldrig förr varit.

Jakobsson tycker också att det var konstigt att ungen har vistats under huset, eftersom en rävmamma knappast skulle få för sig att bo så nära människor. Hon misstänker med andra ord att mamman aldrig har bott där tillsammans med sin valp.

Rävens slutliga öde är ännu inte klart.

- Vi väntar på att få höra något från Högholmen, de sade att de skulle meddela då de vet vad som händer med den, säger Jakobsson.

Läs också