Hoppa till huvudinnehåll

Torgparkering för 5,5 miljoner euro i Jakobstad

Arkitektskiss över nedfarten till den underjordiska torgparkeringen i Jakobstad från Köpmansgatan
Arkitektskiss över nedfarten till den underjordiska torgparkeringen i Jakobstad från Köpmansgatan Arkitektskiss över nedfarten till den underjordiska torgparkeringen i Jakobstad från Köpmansgatan Bild: Yle/ Kjell Vikman arkitektskiss

Det blir byggstart på sensommaren för den underjordiska torgparkeringen i Jakobstad. Det blir parkering i två våningar underjord med plats för 203 bilar och prislappen är 5,5 miljoner euro.

Jakobstads Torgparkering Ab bildades den 28.4 2015. Styrelseordförande för bolaget är Martti Vähäkangas, tidigare vd för Snellman koncernen. Den största delägaren i bolaget är My Capital med 37 procent av aktierna. Bakom My Capital står byggföretaget Mäenpää och Sundström Ab. Kiinteistö Esplanad har 18 procent, resten av aktierna fördelas på Asentaja Group Ab, Halpa Halli Ab och staden Jakobstad som alla har 15 procent vardera av aktierna.
Bolaget har i detta nu ett aktiekapital på 300 000 euro som fördelas enligt de andelar som delägarna har i parkeringsbolaget.

Infarten sker från Köpmansgatan

I det första skedet sker ned-och uppfart från torgparkeringen från Köpmansgatan. Skede 1 omfattar parkering under Nedre torget och Storgatan fram till Gågatan. I samma veva byggs förstås också parkeringsplatserna under det blivande köpcentret och våningshuset som skall ersätta Torghuset som rivits.

Byggstarten sker under sensommaren och torgparkeringen skall vara klar till sommaren 2016.

Byggaren Kim Mäenpää, styrelseordförande Martti Vähäkangas och t.f stadsdirektör Anne Ekstrand
Byggaren Kim Mäenpää, styrelseordförande Martti Vähäkangas och t.f. stadsdirektör Anne Ekstrand Byggaren Kim Mäenpää, styrelseordförande Martti Vähäkangas och t.f stadsdirektör Anne Ekstrand Bild: Yle/ Kjell Vikman anne ekstrand

- Vi har budgeterat att allt är klart sommaren 2016, åtminstone är parkeringshallarna klara och markytan är återställd, säger styrelseordförande Martti Vähäkangas.

- Det är inte säkert att bilen går att parkera under sommaren i den underjordiska hallen men nog till hösten.

Skede två så fort som möjligt

All den teknik som behövs för torgparkeringen byggs i det första skedet. Det andra skedet kommer att förena torgparkeringen med de parkeringsutrymmen som finns under Nordea huset och Halpa Halli. Det andra skedets ned-och uppfart kommer att byggas vid Rådhusets norra gavel, längs Rådhusgatan.

- Det är bäst att vi fortsätter med det andra skedet så fort som möjligt efter det första skedet. Allting beror på hur vi lyckas och hur folk hittar parkeringen, säger Martti Vähäkangas.

Läs också