Hoppa till huvudinnehåll

Cinias havskabel ger Hangö nya möjligheter

flygbild från Hangö
flygbild från Hangö Bild: Hans-Erik Nyman hangö stad

Det statliga bolaget Cinia Group har fattat ett preliminärt beslut om att bygga en havskabel till Hangö. Cinia har också gjort ett samarbetsavtal med tyska Hetzner Online.

Cinia har investerat runt 60 miljoner i havskabeln mellan Finland och Tyskland. Förgreningen till Västnyland beräknas kosta cirka tio miljoner euro.

Cinias vd Jukka-Pekka Joensuu berättar att det första steget är taget då bolaget gjort inledande investeringar med tanke på Hangö. Det är ännu oklart var kabeln kommer i land, säger Joensuu.

Hetzner Online till Hangö?

Cinia Groups vice vd Jukka-Pekka Joensuu på besök i ASN:s fabrik i Callais, Frankrike.
Cinias vd Jukka-Pekka Joensuu Cinia Groups vice vd Jukka-Pekka Joensuu på besök i ASN:s fabrik i Callais, Frankrike. Bild: Jukka-Pekka Joensuu alcatel submarine networks

Cinia har också gjort ett samarbetsavtal med tyska Hetzner Online som kommer att köpa kapacitet av Cinia. Hetzner Online ska också bygga en datacentral i Finland.

Finns det en chans att datacentralen byggs i Hangö?

- Absolut, säger Joensuu. Möjligheterna ökar mycket då vår kabel kommer till Hangö. Sedan är frågan hur man ska locka utländska aktörer till Hangö, där har man på regional nivå mycket att göra.

Hangö får beröm

Joensuu säger att Hangö stad har varit aktiv.

- Tack vare det så har vi beslutat att komma till Hangö. Men det behövs mycket arbete inom olika områden ännu, så vi får inte tro att arbetet nu är klart, utan det här är bara början.

- Nästa steg är att aktivera utländska aktörer och fundera på vilka aktörer i Finland som har nytta av havskabeln. Hur kommer detta att påverka industriernas internetanvändning i Hangö och vad betyder det för framtiden.

Hur få tag på svenska företag?

Jukka-Pekka Joensuu säger också att Hangö nu borde jobba för att attrahera flera svenska företag.

- Tack vare kabeln kommer de snabbare i kontakt med Europa, så det är bra att fundera på hur man ska nå svenska företag.

Investeringsbolag registreras

Förgreningen till Västnyland beräknas alltså kosta cirka tio miljoner euro. Ett investeringsbolag ska samla ihop tre miljoner euro.

Novago företagsutvecklings vd Carl-Johan Sandström
Novagos vd Carl-Johan Sandström Novago företagsutvecklings vd Carl-Johan Sandström Bild: Yle / Helena Rosenblad tvärminne zooligiska station

Novago företagsutveckling har nyligen grundat investeringsbolaget. Det håller på att registreras och verksamhetsplanen för bolaget börjar också ta form.

Sedan börjar Novago förhandla med dem som visat intresse för att investera i bolaget och havskabeln, säger vd Carl-Johan Sandström.

- Intresset är bra. Det finns lokala aktörer som vill vara med och även utländska som ser på investeringen ur ett europeiskt perspektiv. Vi kan förhandla mera då verksamhetsplanen är klar.

Framtiden är i databranschen

Sandström säger att investeringen är till stor nytta för hela regionen då vi får en förbindelse med Centraleuropa.

- Det är det här som är framtiden när vi bygger upp ny verksamhet i Västnyland i stället för traditionell industri. Det som byggs upp nu är tjänster för företag i databranschen.

Havskabeln till Västnyland redan beställd
Sjökabeln ska hämta investeringar och jobb
Västnyländska investerare sökes