Hoppa till huvudinnehåll

Jättecampus ska blåsa liv i Kvarnbäcken

Arkitektbyråns vision av jättecampuset i Kvarnbäcken.
Såhär ser arkitektbyråns vision av campuset i Kvarnbäcken ut. Arkitektbyråns vision av jättecampuset i Kvarnbäcken. Bild: Arkitektbyrå Lehto Pelkonen Valkama metropolia

Tanken är att yrkeshögskolan Metropolias enorma campusområde i Kvarnbäcken ska stå klart 2019. Det ska byggas intill metrostationen, söder om idrottscentret Liikuntamylly.

Stadsstyrelsens godkände jätteprojektet som beräknas kosta 165 miljoner euro för några veckor sedan och på tisdag godkände stadsfullmäktige förslaget. Campuset får 6000 studerande och byggandet ska starta 2016. Mycket av debatten i fullmäktige kretsade kring hur projektet kommer att liva upp östra Helsingfors.

- Campuset är viktigt för hela östra Helsingfors, säger Samlingspartiets Seija Muurinen.

Nytt liv i öster

SDP:s Terhi Mäkinen poängterade att ett stort campus kommer att liva upp östra Helsingfors på många sätt.

- Jag hoppas också att det byggs studiebostäder i närheten.

Enligt Samlingspartiets Arja Karhuvaara är Kvarnbäcken en fantastisk plats för det nya campuset.

- Dels har stadsdelen goda metroförbindelser, dels finns det fina idrottsmöjligheter.

Viktigt med hälsovård

Seija Muurinen kom med ett klämförslag om att staden måste se till att det nya campuset har tillräckliga utrymmen för de studerandenas hälsovård.

Yrkeshögskolestuderande har inte tillgång till tjänsterna vid Studenternas hälsovårdsstiftelse, som används av universitetsstuderande. Muurinens klämförslag godkändes enhälligt av fullmäktige.

För dyrt just nu

Några negativa ströröster hördes också om campusbygget. SDP:s Ilkka Taipale är upprörd över att sjukvårdsutbildningarna flyttar bort från Mejlans sjukhusområde, medan Sannfinländarnas Seppo Kanerva ifrågasätter att staden har råd med ett jättecampus på 165 miljoner euro just nu.

- Kunde man vänta på ekonomiskt bättre tider, undrar Kanerva.