Hoppa till huvudinnehåll

Kontroller recenserar våldsspel

I veckans avsnitt av Kontroller frossar Susanne, Björn och Ted i brutalt övervåld. Kroppar slits itu i Mortal Kombat X, folk blir överkörda i Grand Theft Auto V och spelvåld diskuteras kring det runda bordet.

Observera att programmet innehåller våldsamma scener, och är därför F16.

Mortal Kombat X

Susanne och Ted spelade Mortal kombat X.
Susanne har spelat Mortal Kombat X. Susanne och Ted spelade Mortal kombat X. Bild: Yle, Pampas production kontroller avsnitt 7

Recenserat av Susanne Lindström
Format: PS4 (testat), XBONE, PC
Susanne ritade omslaget.
Eftersom digitala spel inte har omslag, får recensenterna rita dem. Susanne ritade omslaget. Bild: Yle, Pampas production mortal kombat

Mortal Kombat X är det tionde spelet i västvärldens mest framgångsrika fightingspelserie. Redan i början av 90-talet skrämde Mortal Kombat vettet ur både föräldrar, moraltanter och filifjonkor, men istället för att ta åt sig av kritiken har Netherrealm Studios tagit våldet till nya brutala höjder – ryggrader krossas, ögon petas ut med knivar och bröstkorgar rivs i blodiga köttstycken; vår recensent Susanne gillar sådana här spel, hon blir aldrig trött på våldet trots att det faktiskt blir repetitivt efter ett tag. De kreativa avrättningarna efter matcherna får sällskap av "brutalities", specialattacker som avslutar matchen där och då, gärna med ett avhugget huvud som följd.

Gamla klassiska karaktärer som Scorpion, Sub Zero och Liu Kang får sällskap av nykomlingar som D'vorah (hon är äcklig enligt Susanne) och Ferra/Torr ("lite häftig"). Susannes klara favorit är dock Mileena som sliter sönder motståndet med hjälp av sina tvillingknivar och en käft med alldeles för många tänder. Ibland slänger hon också gamla tanter på sina fiender.

Spelet har en story också. Susanne har inget emot ostigheten och fjanterierna i mellansekvenserna, men de är på tok för långa. Ibland punkteras de av QTE:s ("tryck den här knappen nu!") men inte lika ofta som Susanne skulle vilja. Berättelsen i sig är också vansinnigt dålig, men det gör inte så mycket då det är våldet som är huvudsaken med spelet. Man behöver inte nödvändigtvis vara en fightingspelsexpert för att uppskatta det här spelet. Det går att komma rätt långt med slumpmässigt knappmosande i goda vänners lag.

Grand Theft Auto V

Recenserat av Björn Karlsson
Format: PC (testat), XBONE, PS4, PS3, XB360

Björn och Ted spelar GTA V.
Björn har spelat det (ö)kända GTA V. Björn och Ted spelar GTA V. Bild: Yle, Pampas production kontroller avsnitt 7

Grand Theft Auto V är världens mest sålda underhållingsprodukt. Nu har det äntligen kommit till pc också, efter turer till både gamla och nya konsoler. Vår recensent Björn påstår att spela GTA V på konsol är som "att spela det på en påse skridskor" så datorversionen är onekligen ett steg i rätt riktning med bättre grafik, högre upplösning och snabbare bilduppdatering.
Björn ritade omslaget.
Björns vision av omslaget till GTA V. Björn ritade omslaget. Bild: Yle, Pampas production kontroller avsnitt 7

Det är lätt att tro att GTA V bara handlar om våld, men om man vill kan man faktiskt cykla ner till stranden och titta på solnedgången också, innan man ger sig ut på nästa omotiverade massaker. Man kan även bjuda in lättklädda kvinnor för djupgående speldiskussioner i mörka gränder. Det finns en berättelse att följa, men som spelare har man enorm frihet att hitta på lite vad som helst. I onlineläget får man skapa sin egen karaktär, även om verktygen är något begränsade. Tillsammans med kompisar kan man råna banker och skrika osakligheter åt sin konsol. Spelvärlden är enorm och detaljrikedomen är ännu större med pc-versionens högupplösta texturer och ökade trafik- och vegetationsdensitet.

Men Björn kan ändå inte undvika att känna sig lite bitter över att det tog så här länge innan vi fick en pc-version av spelet. Den som velat ha den bästa tillgängliga versionen av spelet har sannolikt köpt spelet flera gånger nu, och det är ju onödigt när man kunde ha släppt den bästa versionen redan från början.