Hoppa till huvudinnehåll

Nokia: Stora visioner med oklar bredd

Rajeev Suri
Rajeev Suri Bild: Nokia/NSN rajeev suri

Även om uppslutningen till Nokias bolagsstämma var stor, med kring 2 000 ägare på plats, var kritiken mot ledningen inte speciellt utbredd. Ägarna verkar ha tilltro till visionerna för Nokia har klarat sig rätt bra på flera områden under senare tid.

Trots att marknaden senaste vecka reagerade negativt på siffrorna för årets början finns det mycket nytt att ge, försäkrar Nokias ledning som fick svara på ägarnas frågor under bolagsstämman i Helsingfors i dag.

- Köpet av Alcatel Lucent gör Nokia till en jätte på nätverkssidan. Men det handlar inte bara om att få marknadsandelar utan också att erbjuda de bästa produkterna på marknaden, säger bolagets styrelseordförande Risto Siilasmaa.

Efter försäljningen av telefontillverkningen har Nokia sökt sin nya form. Att Nokia först köpte ut Siemens andel ur NSN och nu i vår meddelade att man tänker köpa fransk-amerikanska Alcatel Lucent tyder på en klarare profilering på nätverkssidan. Farhågor lyftes fram på stämman om att köpet kan stöta på vidare patrull från franskt ägarhåll.

- VI tror inte att det kommer att bli problematiskt. Vi har noga rådgjort med fransmännen om hur affären görs. Men den här affären skiljer från tidigare erfarenheter då det handlar om ett köp och inte en samgång. Därför kan vi sätta villkoren, säger Nokias vd Rajeev Suri.

Ägarna tror på strategin

Nu är bolaget inne i en brytningsfas, betonar ledningen i öppningsanförandena. Detta understryks av en video som omspänner Nokias 150 åriga historia. Syftet är att visa hur företaget förändrats med samhället och sökt sig nya vägar i takt med att behoven förändrats.

Även om Nokia lyckats göra comeback efter försäljningen av telefontillverkningen, finns det frågetecken kring bolagets framtid. I stort finns ett förtroende för strategin, inte minst efter expansionen med Alcatel Lucent.

- Rajeev Suri är duktig på att bygga upp förtroende mellan kulturer. Det behövs nu när man ska samarbeta mellan franska men också asiatiska aktörer, bedömer Henrik Immonen som kommit till bolagsstämman.

Samtidigt finns det frågor kring huruvida strategin är klar, då rykten gått om att Nokia eventuellt är intresserat av att sälja sin navigationstjänst Here.

- De måste få rätt pris för den om de ska sälja verksamheten, säger Tapani Purho.

Han tycker däremot att Nokias nuvarande personal inte är tillräckligt kunnig inom försäljning och marknadsföring.

Självkörande bilar i uppkopplad värld

Nokias vd Rajeev Suri beskriver under stämman sina visioner om en integrering av Nokias produkter och tjänster i en nätuppkopplad värld. Självkörande bilar kunde både minskar trafikdödligheten och koldioxidutsläppen, ger han som ett exempel på hur teknologin kan revolutionera samhället även framöver.

- Jag förstår att det här kan låta främmande för en del av er, säger han men understryker att allt hänger samman och att Nokia kan ha en viktig roll i utvecklingen inte minst genom expansionen på nätverkssidan som breddar Nokias verksamhetsbas både gällande produkter och marknader.

"Vi måste inte sälja Here"

Rykten och även visat köpintresse för Nokias tjänst Here låter förstå att det finns en stor potential på navigationsmarknaden. Därför har ägarna också frågat sig varför man skulle sälja verksamheten.

- Vi måste inte sälja navigationstjänsterna. Men vi ska utvärdera hur väl vi kan utnyttja den potentialen och om vi gör klokt i att sälja en del eller hela verksamheten. Eller om vi behåller alltsamman, säger Suri.

Att Rajeev Suri nu pekar på ökad vinst också för navigationsverksamheten och att bolaget nu intensifierar sitt samarbete med Facebook, visar på intresse för tjänsten. Redan i dag finns systemet integrerat i den stora majoriteten av alla bilar med fabriksinstallerad gps-utrustning.

Patentportföljen också viktig

Frågor kom ändå från ägarhåll om det är riskabelt att för mycket nischa sig på nätverkssidan, om man står i beråd att avstå från navigationstjänsterna.

- Jag ser det inte så. Även om vi skulle sälja en del eller alla navigationstjänster har vi ytterligare en stor patentportfölj som ger god avkastning och har en stor potential i form av licensierade produkter, säger Rajeev Suri.

Ifjol kom Nokia med sin första licensierade mobila apparat; surfplattan N1 som pekade på en återtagen marknad för konsumentprodukter. För några veckor sedan gick rykten om en snar nystart av telefontillverkning vilket ändå tillbakavisades av bolaget.

”För låg utdelning”

Nu föreslår ledningen en utdelning om 0,14 euro per aktie, vilket är under hälften av de 0,37 man betalade i fjol. Året innan valde bolaget för första gången i sin över hundraåriga historia att inte betala någon dividend alls.

- Jag tycker det är för lågt med bara några procent av aktievärdet, säger Tapani Purho.