Hoppa till huvudinnehåll

Receptionist, javisst!

Freija Häärä är en av sex finalister i Mästare 2015 i Åbo.
Blivande receptionisten Freija Häärä är en av sex finalister i Mästare 2015 i Åbo. Just nu jobbar hon på café. Freija Häärä är en av sex finalister i Mästare 2015 i Åbo. Bild: Yle/Marie Söderman freija häärä

Finlandssvenska Freija Häärä är en av Finlands bästa blivande receptionister.

Den här veckan tävlar hon i den nationella finalen i Mästare 2015 i Åbo tillsammans med fem andra finalister och representerar Åbo yrkesinstitut.

- Som receptionist måste man veta lite om allting. Våra tävlingsuppgifter kommer att handla om allt från att checka in och checka ut hotellgäster till att lösa problem och fungera som något av en turistguide.

Vad erbjuder Björneborg?

Under tävlingen är tanken att finalisterna befinner sig på ett hotell i Björneborg. Därför måste finalisten ha kunskap om vad som händer i Björneborg just nu.

- Jag var själv senast i Björneborg då jag var liten och känner inte staden så jag har kollat upp mycket på nätet, berättar Häärä.

Vilka egenskaper bör en bra receptionist ha?

- Man måste behärska multitasking. Man måste kunna tala i telefon samtidigt som det händer andra saker och man måste hållas lugn i svåra situationer eller om bokningssystemet klappar ihop. Språkkunskaper är också viktiga, säger Häärä.

Skolans präst hjälper till

Åbo yrkesinstitut har totalt 18 finalister med i FM-tävlingarna. Skolan har satsat på att svetsa samman gruppen och preppa finalisterna inför den spännande finalen.

- Vi har träffats ett par gånger tillsammans med både en psykolog och skolans präst och under tävlingen har vi gemensamt kvällsprogram, säger Häärä.

Efter tävlingarna väntar dubbelexamen och sommarjobb. Häärä blir både färdig receptionist och student och ska sommarjobba på hotell.

Resultatet i Mästare 2015 väntas vara klart vid 15-tiden på torsdag.

Läs också:
Fem före klart för Mästare 2015

Läs också