Hoppa till huvudinnehåll

Brist på magnetkameror förlänger vårdköerna

Magnetundersökning vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
En ny magnetkamera kostar några miljoner euro och det har inte HNS råd med. Magnetundersökning vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Bild: Copyright:Timo Löfgren hns magnetundersökning

Trots att magnetundersökningarna i Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) görs i snabbare takt än tidigare så är köerna fortfarande långa. Men det finns inte pengar för ny apparatur.

Efterfrågan på undersökningarna ökar varje år med 5 till 10 procent och hittills i år ser ökningen ut att vara ännu större än tidigare.

- I början av året var efterfrågan på magnetundersökningarna hela 14 procent högre än under samma tid i fjol, säger Jyrki Putkonen, vd för HNS bilddiagnostik.

Jyrki Putkonen, vd för HNS bilddiagnostik.
Jyrki Putkonen, vd för HNS bilddiagnostik, säger att de inte har råd att skaffa så många magnetkameror som de skulle behöva. Jyrki Putkonen, vd för HNS bilddiagnostik. Bild: Copyright:Timo Löfgren jyrki putkonen

Enligt honom är orsaken till att efterfrågan hela tiden ökar att magnetundersökningen är ett effektivt och snabbt sätt att ställa diagnoser.

Längst kö på Jorv sjukhus

De som inte har akuta eller brådskande behov av magnetundersökningar får köa tre till fyra veckor. HNS har en patientkoordinator som ser till att köerna hålls ungefär lika långa på alla sjukhus.

Just nu är det längst kö till Jorv sjukhus. Men skillnaden till de andra sjukhusen är bara några dagar och vilket sjukhus som har den längsta kön ändras från vecka till vecka.

För att lätta på trycket på Jorv sjukhus ska HNS nu flytta dit så kallade magnetlångtradare.

- Köerna hålls ändå på samma nivå i medeltal, eftersom trycket då flyttas över till andra sjukhus, säger han.

Förutom att de kostar mycket så är de svåra att placera i gamla sjukhus. Kraven på var en magnetkamera kan placeras är stränga och det blir därför dyrt att anpassa ett gammalt utrymme för magnetundersökningar.― Jyrki Putkonen

För dyrt att skaffa ny apparatur

Enligt Putkonen kostar det mellan 1,5 och 2 miljoner euro för en ny magnetkamera och det finns inte pengar för anskaffning av ny apparatur.

- Förutom att de kostar mycket är de svåra att placera i gamla sjukhus. Kraven på var en magnetkamera kan placeras är stränga och det blir därför dyrt att anpassa ett gammalt utrymme för magnetundersökningar.

HNS har totalt 15 magnetkameror. Borgå sjukhus tog i bruk en av dem i början av april.

I slutet av sommaren 2016 kommer det två nya magnetkameror till den nyrenoverade kvinnokliniken. Utöver det finns det inga planer att skaffa nytt.

- Ekonomin inom den offentliga vården gör att vi tyvärr inte kan skaffa den mängd magnetkameror som skulle behövas.

Läget inom HNS är ändå bättre än på många andra håll i landet.

- Det är ofta mellan sex och åtta veckors köer också på universitetssjukhusen, säger Putkonen.

Läs också