Hoppa till huvudinnehåll

Depression ofta orsak till bantning

Våg
Våg Bild: Yle: Jessica Edén bantarbloggen

Uppemot hälften av ungdomar i högstadieåldern bantar - oftast helt i onödan. Bantning blir en universallösning på problem som inte har något med vikt att göra. Men att banta är inte riskfritt.

Budskapen är många när det gäller vår hälsa. Fetma och övervikt ökar i samhället, men samtidigt finns ett framlyft och svåruppnåeligt kroppsideal för flickor och pojkar: slank kropp och låg fettprocent.

- Trenderna spretar åt olika håll och det finns en stor grogrund för att vara missnöjd med sin kropp och vikt, säger Rasmus Isomaa på Fredrikakliniken i Jakobstad.

Bantning handlar om att medvetet försöka gå ner i vikt genom att begränsa sitt mat- och energiintag. Att unga bantar är allt vanligare och de flesta som anser sig vara överviktiga är egentligen normalviktiga.

- Börjar man banta riskerar man gå under normalvikt. Forskning visar att bantning på lång sikt leder till övervikt, säger Isomaa.

Att banta kan vara skadligt för hälsan om energiintaget blir för lågt i förhållande till behovet. Kroppen försätts i svält, men med konsekvensen att den inte fungerar lika bra.

Ibland känns det som om vi har en väldigt glorifierad bild av viktminskning?

- Ja, och så har det länge varit. Ser man tillbaka har det funnits olika asketiska ideal att bevara eviga själens renhet och förneka kroppen vad den behöver. Att stå över kroppsliga behov har länge setts som något positivt.

Bantning blir lösningen

Studier visar att mellan 30-50 procent av ungdomar i högstadieåldern bantar nångång under högstadietiden. Vanligaste orsaken till bantningen är depression.

- Många föreställer sig att en smalare kropp reder upp andra problem som man har. Bantningen blir universallösning på problem som egentligen inte har med vikt att göra, säger Isomaa.

Inom ätstörningsvården i Jakobstad märker man av nya grupper av patienter varje år. Unga pojkar är den grupp som ökar mest just nu.

- Sanningen är nog den att antalet patienter med ätstörning bara ökar.

Onsdagen den 6 maj är det den internationella banta inte-dagen. Med dagen vill man att människor ifrågasätter utseendefixering och besatthet kring kroppsvikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten