Hoppa till huvudinnehåll

”Homofrisyrer” förbjuds i Iran

Snaggat hår.
Snaggat hår. Bild: EPA/Ulises Ruiz Basurto snagg

Hårstilar som bedöms vara homosexuella eller djävulsdyrkarfrisyrer förbjuds i Iran, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Ett förbud mot tatueringar, solarium och plockade ögonbryn för män införs i samma veva då de anses stå i konflikt med islam och landets religiösa värderingar

År 2010 förbjöds ponnysvans och långa frisyrer för män, liksom också användandet av hårgelé.

Enligt Guardian är beslutet ett återkommande försök att i sommartid försöka få bukt med västerländskt inflytande på iranska män.

Irans president Hassan Rouhani har sagt att han motsätter sig förbudet - men den religiösa polisen i Iran arbetar direkt under Irans högsta ledare ayatollan Ali Khamenei.

Enligt president Rouhani är polisens uppgift att vakta landets lagar och inte att värna om den korrekta tolkningen av islam.

Mostafa Govani , ordförande för det iranska barberarförbundet, berättade på måndagen till den iranska nyhetsbyrån Isna att de barberare som gick med på att klippa "piggiga ananasfrisyrer" åt sina kunder stod i fara att få sina salonger stängda för gott.

Nyligen har en grupp konservativa i staden Qavzin skrivit till myndigheterna för att få dem att förbjuda ”full body waxing” på kvinnor. Speciellt hårborttagning i intimområden har väckt starkt motstånd.

Även om landets president motsätter sig förbuden mot ”västerländskt inflytande” i frågan om stil och klädsel har förbuden ett stort stöd bland många inflytelserika religiösa ledare i Iran.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes