Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestadsbor samlas till toppmöte om delaktighet

Kristinestad
Arkivbild. Rådhuset i Kristinestad. Kristinestad Bild: Yle/ Amanda Bieber sydösterbotten

Medborgarforum i Kristinestad vill att Kristinestadsborna testar modellen med delaktighetsnämnder i praktiken.

På onsdag kväll samlar Medborgarforum Kristinestadsborna till "toppmöte" på Bötombergen. Förhoppningen är att mötet leder till att Kristinestadsborna i höst testar modellen med delaktighetsnämnder, som Medborgarforum har formulerat.

- Det är så angeläget att vi gott kunde testa modellen med delaktighetsnämnder, där vi delar in kommunen i tre olika delar, säger Sven Rosendahl, som är styrelsemedlem i Medborgarforum och rektor för Medborgarinstitutet.

Medborgarforum i Uttermossa
Bild från höstens kommunrunda. Medborgarforum i Uttermossa Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik medborgarforum

Enligt modellen skulle Kristinestad delas in enligt de före detta primärkommunerna. Invånarna där väljer sina egna representanter till delaktighetsnämnden. Personer som är 15 år och äldre är valbara till nämnden.

Det som ligger till grund för mötesdiskussionerna på toppmötet är de åsikter som presenterades under vinterns kommunrundor, då Kristinestadsborna fick tycka till om den framtida kommunindelningen.

Vill skapa sin egen kommun

- Där kom det tydligt fram att "vi vill bo i en kommun som vi skapar själva", säger Rosendahl.

Budskapet var att Kristinesatdsborna inte har någon större lust att befinna sig långt från centrum och möjligen också bli av med service. Den risken upplever de om det skulle bli aktuellt med en samgång med Vasaregionen.

Att träffen kallas toppmöte innehåller en symbolik för att det är medborgarna som ska vara i toppen av beslutsfattandet.

Också det faktum att mötet ordnas på Bötombergens topp avgjorde namnvalet för mötet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten