Hoppa till huvudinnehåll

Så skapar du ett skönhetsideal

Kvinna speglar sig
Skönhetsidealen förändras med jämna mellanrum. Vad tycker du borde vara riktigt hett? Kvinna speglar sig Bild: Glowimages. kosmetika

Den senaste tiden har vi varit väldigt koncentrerade på supersvällda läppar och pappakroppar, men hur skapar du ditt eget skönhetsideal? Nyckeln ligger i självförtroendet.

Kylie Jenners läppar har fått tusentals människor att suga in sina läppar i shotglas, och pappakroppen ger killar (men inte tjejer tyvärr) tillåtelse att skippa gymmet nu och då. För kvinnor är det mest etablerade kroppsidealet ändå fortsättningsvis det smala, även om man försöker gå mot ett mer kurvigt ideal.

- Ska vi tala om mikrotrender är det fortfarande mycket fokus på rumpa, och det är ju Kim Kardashian och Nicki Minaj-effekten vi ser, säger skönhetsskribenten Caroline Hainer.

Caroline Hainer
Caroline Hainer tror det dröjer länge innan mammakroppen blir ett ideal. Caroline Hainer Bild: Caroline Hainer caroline hainer

Skapa ett nytt skönhetsideal

Rumpan får nu ta mer och mer plats, och kirurgiskt erbjuds också fler tjänster där man kan skulptera om sin kära bak. Men om du nu inte gillar att all fokus läggs på stora rumpor, feta läppar eller plufsiga magar, hur gör du för att skapa ett nytt skönhetsideal? Hur gör du för att få alla att tycka att till exempel stora fötter är det absolut hetaste? Det är verkligen inget som sker i en handvändning, men en mikrotrend kanske du i alla fall kan åstadkomma. Nyckeln ligger i att synas, och i självförtroendet.

- Det viktigaste av allt är att skapa ett väldigt stort självförtroende. Tyck på riktigt att stora fötter är det vackraste som finns, säger Caroline.

För att visa världen detta, ska du tycka att stora fötter är en självklarhet, du ska tycka att hela världen borde få se det här, och du ska lägga upp bilder i sociala medier.

- Var med, väldigt avslappnat, i nyhetsmorgonprogram och berätta att du sedan du upptäckte dina stora fötter har blivit en underbar människa.

Hårt arbete lönar sig alltid, även i skönhetskretsar (vill vi i alla fall tro).

Vissa trender har biologiska funktioner

Caroline själv tror inte att stora fötter är det vi kommer att sträva efter i en nära framtid.

Är fötterna nästa grej att satsa på? Bild: Yle/Tiina Grönroos lata sig

- Jag tror att det finns vissa trender som aldrig går ur, och det har att göra med väldigt biologiska funktioner, som att man gillar stora läppar för att det påminner om vitalitet och har erotiska undertoner, säger hon.

Vi konstaterar snabbt att stora fötter knappast någonsin setts som särskilt erotiskt, men allt måste inte vara det heller. Caroline tror att det kommande skönhetsidealet blir något av en motsats.

- Stora ögon är en sådan sak som kan påminna om ungdom och oskuld, så stora ögon tror jag kommer tillbaka efter läpparna. När vi tröttnat på de mer sexuella konnotationerna kanske vi går tillbaka till de mer oskuldsfulla.

Om du ser likadan ut hela tiden, vad är då poängen?

Men varför pratar vi ens om skönhetsideal? Det är år 2015, och tusentals människor basunerar ut budskapet att du är bra så som du är. Alla kroppar är lika fina.

- Ja, varför vet folk inte bättre? frågar sig Caroline skämtsamt, och fortsätter berätta att det naturligtvis också handlar om trender.

- Där spelar medier och sociala medier en stor roll. Det handlar om en längtan att synas, en längtan om att kunna skapa något nytt och unikt, vi tänker ”jag duger som jag är, men jag är ändå väldigt ointressant.”

Vi kan säga så här: Om ditt Instagramflöde endast består av bilder på dig själv, och du ser likadan ut hela tiden, vad är då poängen? Inte mycket till poäng nej. Därför uppstår också trender, för att göra livet lite mer intressant helt enkelt.

Mammakroppen får aldrig se dagens ljus

Det sista vi ännu måste klargöra när det kommer till kroppsideal, handlar om manligt kontra kvinnligt. Pappakroppen är som sagt ordet på allas läppar just nu, men när får vi se en mammakropp? Ungefär … aldrig, verkar det som. Caroline säger att det just nu inte finns några som helst krav på att ställa manskroppen bredvid kvinnokroppen och jämföra dem. Kvinnor ska inte ha mammakroppar, de ska se "bra" ut.

uggla kikar fram bakom trädstam
Stora ögon är kanske nästa grej. Då ligger ugglan bra till. uggla kikar fram bakom trädstam Bild: Antti Below Uggla,nationalpark

- Det fanns en liten trend för några år sedan som gick ut på att man skulle klä sig så normalt som möjligt, normcore kallades det, och man skulle ha mammajeans och bekväma kläder.

Men den trenden nådde aldrig riktigt allmänheten. Den blev mer som ett skämt.

- Det gick inte att ha ett avslappnat förhållande till både kläder och kropp. Kvinnor är förväntade att ta hand om sin kropp på ett helt annat sätt än män, säger Caroline.

Det här blir nästa trend

Caroline tror det kommer dröja ett bra tag innan vi ser någon liknande trend som pappakroppen, för kvinnor. Däremot går vi mer och mer ifrån begreppet size zero, alltså det jättesmala idealet, mot ett mer kurvigt ideal.

- Det är å ena sidan ett mer accepterande klimat, men å andra sidan kan det också vara väldigt svårt, om inte svårare, att få en kurvig kropp än en smal kropp.

Vi kommer nog aldrig att bli nöjda. Det är väl bara att rätta sig i ledet, eller bygga upp ett enormt självförtroende och starta den där nya trenden. Kanske stora öron kunde vara något att satsa på?