Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Fetmaepidemi väntar Europa

En enorm fetmaepidemi väntar Europa, visar Världshälsoorganisationen WHO:s rapport. År 2030 är tre fjärdedelar av männen i Storbritannien överviktiga.

Om den nuvarande utvecklingen fortsätter kommer bland annat 89 procent av irländska män att vara överviktiga och varannan att vara sjukligt fet år 2030, visar Världshälsoorganisationen WHO:s rapport som presenterades på onsdagen.

År 2010 var 74 av de irländska männen överviktiga och 26 procent sjukligt feta. När viktindexet ligger över 25 klassas man som överviktig. Sjukligt fet är man om indexet ligger på över 30.

I Storbritannien över lag kommer nästan tre fjärdedelar av männen att vara överviktiga år 2030.

WHO önskar färre snabbmatsreklamer

Fetman väntas öka också i länder där folk traditionellt har varit smalare, som till exempel i Sverige. Omkring 26 procent av svenska män kommer enligt rapporten att vara sjukligt feta år 2030 jämfört med 14 procent 2010. Bland kvinnorna i Sverige stiger andelen från 12 till 22 procent.

WHO efterlyser nu åtgärder från de europeiska regeringarna för att tackla epidemin.

- Regeringarna måste göra mera för att införa restriktioner på marknadsföring av snabbmat och göra hälsosam mat billigare, sade läkare Laura Webber från UK Health Forum som arbetat tillsammans med WHO och EU-kommissionen för att få fram rapporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes