Hoppa till huvudinnehåll

Zachris Sundell tycker att Snoop Dogg är cool

Zachris Sundell besökte Succémorgon
Zachris Sundell besökte Succémorgon Zachris Sundell besökte Succémorgon Bild: Yle/Amie Borgar fredrika lindholm

Idag gästades Succémorgon av Zachris Sundell som är konsertarrangör, eller promoter, för Live Nation. Han träffar mindre och större artister på arbetstid. Men vilken är den häftigaste kändisen han har träffat?

- Jag måste nog säga att Snoop Dog är ganska cool. Han är så yr men man märker att han är en affärsman och att han har en plan för allting. Utåt är det helt annat, en verklig kontrast. Man skulle aldrig tro att han är så skarp som han är, berättar Zachris.

Zachris jobb går bland annat ut på att att hålla kontakten med agenter i London. De har koll på alla artister som kommer till Europa och är i kontakt med dem hela tiden. De funderar också över vilka artister de skulle kunna få över till Finland.

- Jag är nog alltid med på konserterna, representerar och sköter betalningen. På en större konsert blir det mycket kontorsarbete också, säger Zachris.

Först med de nya stora stjärnorna

För att kunna veta vem som ska bli nästa stora stjärna håller Zachris mycket kontakt med skivbolagen och han får också mycket information av agenter i London. Han följer aktivt med branschen i USA, eftersom det som händer där reflekterar på Europa.

- Det är viktigt att nå artisterna jättetidigt innan folk känner till dem, så att man redan då kan förhandla med agenterna och följa med deras artister för att kunna vara först.

Zachris berättar också att det tyvärr, i och med situationen i Ryssland, blivit svårare att få artister till Finland som aldrig varit här förut. Han säger att artisterna inte vill åka till Ryssland och spela konserter.

- Finland har varit ett passligt mellanstopp på vägen till Moskva eller St. Petersburg, berättar han.

På jakt efter privatflygplan

Ibland händer det också extremfall på Zachris jobb. Som exempel berättar han att Volbeats sångare en gång missade planet inför en konsert i Köpenhamn.

- Då fick jag börja söka upp varifrån man kunde hitta privatflygplan på två timmars varsel.

Privatflyget hämtade sångaren och flög honom till konserten som blev en timme försenad, men blev ändå av.

- Lite svettigt blev det att se om det skulle lyckas, skrattar Zachris.

Hur blir man konsertarrangör?

- Man måste vara intresserad av musik och följa mycket med nya artister.

Själv studerade Zachris musikvetenskap och via det gjorde han praktik på en musikexportfirma genom vilken han fick jobb som assisten för inhemska artister. Därifrån arbetade han sig uppåt.

- Man måste inte studera musik. Ekonomi kan vara bra och det huvudsakliga är att man är intresserad och taggad. Det är också bra att kunna språk.

Zachris berättar att det har varit stor nytta att kunna tala svenska med de nordiska kollegorna, engelska med agenterna och finska med de finska festivalerna och folk i den finska musikbranchen.

- Med tanke på att vi jobbar med de baltiska länderna behöver jag ännu slipa på min estniska, skrattar Zachris.

Lämna artisterna ifred

När man arbetar med artister, så som Zachris gör, kan man inte hänga med dem hela tiden.

- Speciellt när det kommer till de stora artisterna så hänger man inte med dem.

Men om det faller sig naturligt så kan man lära känna också de större artisterna.

- Vissa artister kommer in på våra kontor och säger ”hej, hur går det?”

- Jared Leto, till exempel, vill tala och fråga vad planerna är och vad vi har gjort. Katy Perry och Madonna är knappast sådana som kommer och hänger på ett kontor, tillägger Zachris och skrattar.

De flesta artisterna som Zachris har träffat är jättetrevliga och vardagliga människor.

- Jag har inte hittills träffat någon grym diva som känns som en utomjording. Ganska vanliga människor är de, säger Zachris.