Hoppa till huvudinnehåll

Åbolands skärgård har fått nytt soundtrack

Mittuppslag på skiva
Kaj Peter Harju med Havets Barn / skivan Sol o värme, mittuppslaget Mittuppslag på skiva Bild: YLE / Dan Eskil Jansson / Jarkko Fabricius, Kaj Peter Harju kaj peter harju

Låt mig vara fullständigt ärlig.

När jag läste det infobrev som följde med skivan Sol o värme suckade jag först tungt. "Tonberättelser om naturen", "poetisk ro", "lyrikens känsliga skönhet". Inte ännu en samling hötorgsdikter som vill berätta hur vackert det är i skärgården, tänkte jag. Visor som någon knäppandes på en akustisk gitarr sedan tolkar på ett överdrivet känslosamt sätt.

Har vi inte tillräckligt av den varan redan? Jo, jag skulle tro det.

Men sidu nej. Jag hade fel. Tack och lov.

För här har Åbomusikern Kaj Peter Harju tillsammans med bandet Havets Barn lyckats skapa riktigt snygga skärgårdshyllningar på ett nytt sätt. Eller nytt för skärgården, i alla fall.

Proge- och progginfluenser

Musikaliskt är det här litet Fish (f.d. Marillion) möter Procol Harum men med svenska 70-tals progginfluenser. Men litet stillsammare. Snygga melodier, väl spelat, bra stämning. Och till och med dikterna får ett djup som jag inte märkte när jag först bara läste dem i konvolutet.

Dikterna är skrivna av modern Runa Harju och sonen Kaj Peter lyckas göra dem mer än rättvisa. Ett skönt litet paket och en fin gåva till alla mödrar som förstår sig på den sällsynta kombinationen skärgård och progepop.

Kaj Peter Harju
Kaj Peter och Runa Harju + skivomslaget till Sol o värme. Kaj Peter Harju Bild: YLE / Dan Eskil Jansson kaj peter harju

Läs också

Musik