Hoppa till huvudinnehåll

Anne Pohtamos klänningar i Kekkonens rum

anne pohtamo, miss universum 1975
Pr-fotografi av Anne Pohtamo för Zoll Agency New York 1976. anne pohtamo, miss universum 1975 Bild: Steven Slessinger miss universum 1975

Hon var den vackraste jag visste som barn. Min mamma och min faster talade alltid om Anne Pohtamo, Miss Universum anno 1975. När jag träffar henne på Ekudden strålar hon som ett himmelskt ljus.

I President Kekkonens forna hem på Ekudden i Helsingfors hänger Miss Universum årgång 1975 Anne Pohtamos klänningar. I Sylvi Kekkonens asketiska sovrum visas Anne Pohtamos morgontoalett, en sidenbadrock i orientaliskt, tickat tyg. I den tog hon emot pressen efter att ha vunnit Miss Universum-tävlingen i San Salvador.

två kinesiska dresser på modedockor
Anne Pohtamos dresser i kinesisk stil. två kinesiska dresser på modedockor Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola kinesiska dresser

Cheongsam

Det finns också två andra stasser i samma kinesiska stil, cheongsam, ett mode från 1970-talet. De här dresserna är gjorda i satin i Hong Kong. Anne Pohtamos favorit är den svarta mockaklänningen med puffärmar i design av Roberto Cavalli. Paljettklänningen pryder nu Kekkonens bar i nedre våningen.

Svart klänning
Roberto Cavallis klänning i Kekkonens bar. Svart klänning Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola savrt klänning bar
Miss Universum-organisationen var mycket nöjd med min egen Finlandsgarderob. Vid ett inbrott i hotellrummet i Colombia stals bland annat Lapponia-smyckena som jag hade fått låna. Som tur var de försäkrade, till skillnad från mina egna smycken.― Anne Pohtamo

Nytt hem

Då Anne Pohtamo-Hietanen nyligen flyttade bort från egnamhemshuset i Grankulla till stadsvåningen på Auroragatan i Helsingfors ville hon rensa i garderoben. Där fanns cocktaildräkter, aftonklänningar i svart spets, röd siden och nudefärgat tyg och baddräkter. Nu äger Finlands nationalmuseum 70 stycken av hennes dresser, Miss Universum-kronan och pokalen.

-Jag ringde upp min dotter Jasmin, som jag lovat att skulle få ärva min krona. Hon tyckte att den bäst hörde hemma på ett museum.

På utställningen visas 12 dresser och olika evenemang, såsom en vintageloppmarknad kommer att ordnas där.

Anne Pohtamo-Hietanen i Erro Aarnios bollstol
Anne Pohtamo-Hietanen i Eero Aarnios Åskbollen-stol i salen på Ekudden. Anne Pohtamo-Hietanen i Erro Aarnios bollstol Bild: Museiverket/ Soile Tirilä 2015. anne pohtamo-hietanen

Evangelisten Anne

Anne Pohtamo-Hietanen minns designern Oscar de la Rentas klänningar, som hon under sitt Miss Universum-år fick bära. Hon beundrar fortfarande sin vita klänning som Rauni Palonen designat åt henne för tävlingen.

Anne Pohtamo-Hietanen har också arbetat som evangelist i tolv års tid och mot slutet av presskonferensen spred hon ut sitt budskap över journalistkåren. Det kändes som om utrymmet blev ljusare och en ljuvlig himmelsk glädje spred sig i Kekkonens forna hem.

Den första morgonen som Miss Universum. Bild: UPI / Lehtikuva

Miss Universum 1975 på Ekudden i Helsingfors till den 31.12.2015.

Läs också