Hoppa till huvudinnehåll

Återupplev 90-talet

Finland-Sverige 4-1, 1995
En tillbakablick på hockey-vm 1995. Finland-Sverige 4-1, 1995 Bild: Yle bildtjänst ishockey-vm 1995

Den sjunde maj, år 1995, upplevde jag min barndoms stösta idrottsupplevelse. Det var inte dagen vårt bandylag blev bäst i serien.

Inte heller dagen vår klass vann skolmästerskapet i fotboll, eller dagen jag lyckades landa en 360 på snowboard. I själva verket var jag överhuvudtaget inte inblandad i själva prestationen. Ändå kändes det nästan så.

Jag minns vrålen från grannarnas lägenhet sekunderna innan Ville Peltonen sopade in pucken bakom Sveriges målvakt. Tv-sändningen låg av någon mystisk anledning alltid några sekunder efter hos oss.

Idag har det gått 20 år sedan den där eftermiddagen då de finska lejonen tog hem guldmedaljen för första gången i ett ishockey-vm. För den som vill återuppleva spelet, stämningen och vinstyran erbjuds det idag en ypperlig chans då hela guldmatchen streamas på arenan (och längst ner i den här artikeln!).

90-talet hett just nu

För den som inte minns matchen eller kanske inte ens var född då det begav sig kan återblicken fungera som en tidsresa till året då Biggie Smalls röst dominerade radiovågorna, chokers var ett måste runt halsen och en noga utvald flanellskjorta visade att man absolut inte brydde sig om mode…

Men, tänker du kanske, det där låter ju som tips inför sommaren 2015. Faktum är att 90-talet aldrig varit lika hett som nu. Förutom kanske just på 90-talet.

Här följer några av dagens innegrejer som kan kopplas ihop med år 1995.

Choker

En choker är ett halsband som sitter stramt runt halsen. Fanns, och finns i många olika material men versionen i svart plast som påminner om en tatuering är kanske den mest kännspaka för 90-talet.

Choker
Choker choker


Slitna jeans med hög midja

Under 90-talet var jeansen höga, tajta och totalt utslitna. Idag behöver de inte nödvändigtvis vara lika högt sittande, men får gärna visa mer hud än de döljer.

Ripped Jeans
Ripped Jeans ripped jeans


Hängselbyxor

När vi en gång är inne på jeans får vi inte missa ett av 90-talets viktigaste plagg. Hängselbyxorna användes av allt från dagisbarn till världsartister och nu är de tillbaka, den här gången gärna ackompanjerade av läderjackor.

TLC
TLC tlc


Musiken

Aldrig har 90-talsartister remixats så flitigt som de görs just nu. Som exempel kan vi nämna den norska musikproducenten Matoma som gör nya hits av gamla hittar. Hans remix av låten Old thing back med The Notorious B.I.G. och Ja Rule lär bli en av sommarens mest spelade låtar. Vi fick också nyss veta att tidigare osläppt musik av grunge-legenden Kurt Cobain kommer att publiceras i sommar.

B.I.G.
B.I.G. b.i.g.


90-talsfenomen som är på väg in

Vissa har saknat dem. De flesta har hunnit förtränga att de någonsin existerat. Fiskarhatten och magväskan börjar synnas till mer och mer. Snart går du också omkring med plomboken runt midjan och fiskkrokarna på huvudet.

Fannypack
Fannypack fannypackOm också ishockeyvinsten för Finlands del får en revansch i år återstår att se. Men om du vill se en finalmatch som garanterat slutar med guld är det bara att starta streamen här klockan 15.45. Jag lägger mina slantar på att Peltonen gör hattrick, Jusula slår sista spiken i kistan och Finland vinner med 4-1.