Hoppa till huvudinnehåll

En luftig installation om kärlek

Konstnären Eila Saapunki i sin installation Tila på Hangö bibliotek.
Eila Saapunki i sin installation TILAteos Konstnären Eila Saapunki i sin installation Tila på Hangö bibliotek. Bild: Yle/Kalle Ranta eila saapunki

I sin utställning TILAteos på Hangö bibliotek studerar Eila Saapunki relationen till sig själv och andra.
Hennes tavlor och skulpturer handlar om närhet och avstånd.

Hangöbon Eila Saapunki inbjuder till en installation där utrymmet mellan orden, föremålen och människorna har en viktig roll.

verk ur Eila Saapunkis installation Tila på Hangö bibliotek
Kvinna med guldros och nyckel verk ur Eila Saapunkis installation Tila på Hangö bibliotek Bild: Yle/Kalle Ranta tila

- Jag har lärt mig att ge den andra plats i en relation. Det är viktigt för vänskapen och närheten, att kunna lära känna varandra i lugn och ro. Sen tror jag att kärleken till nästan kräver att man till att börja med vågar tycka om sig själv. Och att man vågar leva i nuet.

Snårig livsväg

Installationen TILAteos är resultatet av konstnärens personliga inre resa som bitvis har varit svår och tung. Här har konsten fungerat som en livsviktig kanal.

verk ur Eila Saapunkis installation på Hangö bibliotek
Installationen TILAteos verk ur Eila Saapunkis installation på Hangö bibliotek Bild: Yle/Kalle Ranta eila saapunki

- I Stockholm kom jag i kontakt med teckning och croqui och märkte att ritandet var förlösande. Utan det hade jag nog inte hittat ut ur den svåra kris jag gick igenom i 30-års åldern, berättar Eila Saapunki som också ser skrivandet som ett viktigt utlopp.
verk ur Eila Saapunkis installation Tila på Hangö bibliotek
Tavla av Eila Saapunki verk ur Eila Saapunkis installation Tila på Hangö bibliotek Bild: Yle/Kalle Ranta tila

Saapunki är född i Kuusamo men familjen flyttade till Sverige då hon var 8 år gammal. Modersmålet är finska men hon gick i svensk skola och är idag tvåspråkig och bosatt i Hangö.

Mångsidigt uttryck

Studier inom bildkonst, fotografi, film och keramik kan noteras i utställningen som visar prov på olika tekniker och material.

Gipstrappa i Eila Saapunkis installation i Hangö
Den föränderliga trappan är av gips Gipstrappa i Eila Saapunkis installation i Hangö Bild: Yle/Kalle Ranta eila saapunki

- Trappan jag skulpterade i gips hade ursprungligen väggar. Nu har jag ägnat mig åt att knacka ner dem så att bara trappstegen är kvar. De leder inåt och uppåt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland