Hoppa till huvudinnehåll

EU vill göra det lättare att nätshoppa

Handla i en nätbutik
Handla i en nätbutik Bild: Yle webbhandel

EU-kommissionen vill införa en gemensam digital marknad i EU-området. En gemensam marknad på nätet skulle minska betydelsen av hemland då konsumenten shoppar på internet och göra näthandeln billigare.

Kommissionen har gjort upp en ny plan där det skulle bli möjligt för konsumenter i EU-länder att använda nätbutiker och digitala tjänster oberoende av det land de befinner sig i.

Kommissionen vill bland annat förbjuda att nätaffärer blockerar sina webbplatser för personer från vissa länder eller styr dem till lokala nätaffärer med högre priser.

Unionen tror att en gemensam digital marknad skulle inbringa 415 miljoner euro årligen och skapa hundratusentals nya jobb. I nuläget gör bara 15 procent av EU-medborgarna inköp i nätbutiker från andra EU-länder.

Den europeiska konsumentorganisationen förhåller sig positiv till kommissionens strategi och kallar den ambitiös. Organisationen säger ändå att strategin bara kan lyckas genom ökad konkurrens och påminner om att konsumentskyddet måste bli bättre.