Hoppa till huvudinnehåll

Hårt bakslag för SFP - inte med i regeringen

Svenska folkpartiet är inte med i den nya regeringen. SFP satt senast i opposition år 1979. Partiordförande Carl Haglund oroas av att Sannfinländarnas värderingar nu finns med i regeringsbasen.

Regeringsbildaren, Centerns ordförande Juha Sipilä säger att beslutet att lämna SFP och andra småpartier urtanför regeringen handlade om ren och skär matematik. Den bas han har stannat för har 124 riksdagsledamöter bakom sig. Sannfinländarnas inställning till SFP påverkade enligt honom inte beslutet utan det var hans egen helhetsbedömning som avgjorde. Han ville ha "en rätlinjig regering".

- Sipilä ville ha en konservativ regering. Jag är oroad över vad det här gänget ska hitta på, säger Carl Haglund.

Han befarar att de sannfinländska värderingarna nu kommer att synas också i regeringsprogrammet.

- Det här var inte ett bra val av Sipilä. Men jag respekterar det och önskar lycka till. Jag hoppas den nya regeringen bedriver en klok politik men jag är inte så säker på att den gör det, säger Haglund.

Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb tänker inte ta något speciellt ansvar för de svenska frågorna i den nya regeringen.

- Vi strävar efter ett öppet, tolerant och internationellt Finland. Men jag ansvarar för Samlingspartiets linje, eventuellt som minister i regeringen, svarade Stubb på en fråga om svenskan efter att regeringsbasen klarnat.

Första gången på 36 år

Det är 36 år sedan SFP senast var i opposition. SFP:s tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos säger att en oppositionsplats betyder att SFP helt får tänka om. Från att vara med och sitta och förhandla måste partiet sitta och titta på när regeringspartierna formulerar hur det ska vara. Vem ska försvara tvåspråkigheten, undrar Wideroos.

- Nu gäller att försöka skaffa nya nätverk inom regeringspartierna, konstaterar Wideroos.

Hon är ändå inte särskilt optimistisk på den punkten.

- Ifråga om svenskan har det varit uppförsbacke redan länge, säger Wideroos, som efter 20 år i riksdagen inte längre ställde upp i senaste valet.

Både hon och Haglund säger att SFP kommer att föra en saklig men tydlig oppositionspolitik utan onödigt skällande.

- Som vakthund i svenska frågor fortsätter vi naturligtvis, försäkrar Wideroos.

- Vi kommer att försöka vara så konstruktiva som möjligt, menar Haglund.

Enligt tidigare partiordförande Pär Stenbäck klarade sig SFP bra i riksdagsvalet och kommenterar partiets oppositionsroll:

- Någon gång måste partiet också gå framåt och då är det lite ironiskt att det sker samtidigt som partiet går ut ur regeringen.

Stenbäck tror också att den nya regeringen kommer att ha slitsamma år framför sig.