Hoppa till huvudinnehåll

Jättekyrkor inventeras i Österbotten

Jättekyrkan i Tavoma i Vörå
Tavoma jättekyrka i Vörå. Jättekyrkan i Tavoma i Vörå Bild: Mikael Herrgård tavoma

Jättekyrkor, fornlämningar från stenåldern, förekommer bara på en linje från Kemi till Vörå. I svenska Österbotten finns 14-15 jättekyrkor.

Österbottniska fornforskningssällskapet r.f. har länge intresserat sig för jättekyrkorna och vill ordna en inventering av dem för att i slutändan eventuellt kunna starta en utgrävning.

Jättekyrkornas ursprung och användning osäker

Teorierna om jättekyrkornas ursprung har varierat under årens lopp, tidigare trodde man att det handlade om en istidsformation men den teorin har forskarna nu övergett. Stenanhopningarna som kan vara upp till 60 meter i längd och flera meter i bredd har gjorts av människor.

- Den nyare tolkningen är att jättekyrkorna manifesterar en sorts gränsstation. I Vörå finns den sydligaste jättekyrkan och där går samtidigt nordgränsen för stridsyxekulturen, säger arkeolog Lilian Pettersson-Smeds.

Arkeolog Lilian Pettersson-Smeds undersöker jättekyrkor i Österbotten
Lilian Pettersson-Smeds. Arkeolog Lilian Pettersson-Smeds undersöker jättekyrkor i Österbotten Bild: Yle/ Kjell Vikman pettersson-smeds

- Det är inte nödvändigtvis bara fråga om rena fångststationer för säl som har varit en tidigare tolkning.

Kartläggning av de österbottniska jättekyrkorna

Arkeolog Lilian Pettersson-Smeds har under vintern lett en kurs i MI i Vörå om jättekyrkorna och speciellt om jättekyrkan i Tavoma i Vörå. Till hösten planeras en liknande kurs i MI i Pedersöre. I Kronoby och Pedersöre är förekomsten av jättekyrkor ganska vanlig.

- Vi hoppas på att kunna ordna någon inventeringskurs för att kunna ringa in dem lite bättre.

Läs också