Hoppa till huvudinnehåll

Jobbigt att hitta jobb

Oscar Nyman och Jasmine Grönblad, samhällsvetare vid ÅA
Oscar Nyman och Jasmine Grönblad studerar båda vid SF Oscar Nyman och Jasmine Grönblad, samhällsvetare vid ÅA jasmine grönblad

Arbetsforum vid Åbo Akademi bedömer att arbetssituationen för nyutexaminerade har försämrats under de senaste åren, och för samhällsvetare och andra ämnesstuderande som inte utbildar sig till ett yrke har det alltid varit extra svårt att få jobb inom branschen. Bland alla som utexaminerades från Åbo Akademi 2013 låg arbetslöshetssiffran på cirka sex procent ett år efter examen, visar en blankettundersökning utförd av Arbetsforum. Motsvarande siffra för samhällsvetare var nio procent.

Jasmine Grönblad studerar folkrätt vid Åbo Akademi och har inte lyckats få ett sommarjobb inom sin bransch i år. Hon sökte bland annat jobb på Utrikesministeriet och olika försäkringsbolag, men kommer istället för fjärde året i rad att jobba på restaurang.

– Folkrätt är för mig ett jätteviktigt ämne, men det är inget som ger ett färdigt yrke. Man kan liksom inte bara söka till FN:s huvudkontor och säga ”hej, här är jag, andra årets studerande”.

Enligt Matias Erlund, koordinator på Arbetsforum vid Åbo Akademi, kan praktikplatser och sommarjobb under studierna vara till stor nytta för framtida arbete. Antalet praktikplatsannonser som kommer in är enligt honom oförändrad, men den ökade konkurrensen kan göra att praktiken numera utförs först i slutet av studierna.

– Jag vill absolut ha en praktikplats under mina studier, säger Jasmine Grönblad. Om du är färdig med studierna och har jobbat sex år på restaurang tror jag inte de tror så mycket på min folkrättsliga kunskap mer.

Oscar Nyman studerar offentlig förvaltning och har jobbat inom bland annat byggnadsbranschen och med att reparera cyklar, och i sommar ska han sälja telefoner. Innan han fick det jobbet lämnade han in arbetsansökningar till närmare sjuttio ställen. Nyman har bland annat sökt jobb hos polisväsendet och annat inom hela den offentliga sektorn i Egentliga Finland, banker och privata företag.

– Till sist sökte jag ändå vart som helst, allt som bara hade lediganslagits.

Matias Erlund påpekar att många EU-projekt tog slut i fjol vilket bidrog till färre praktikplatser för studerande.

– Men i början av det här året sätter nya projekt igång igen.

Text: Alexandra Granberg

Läs också