Hoppa till huvudinnehåll

Kapten Kidds skatt tros ha hittats utanför Madagaskar

målning av sjörövaren kapten Kidd
Målning av kapten Kidd på hans fartyg Adventure Galley målning av sjörövaren kapten Kidd Bild: Wikipedia Commons kapten kidd

Undervattensutforskare har hittat vad som tros vara den ökände piraten William Kidds skatt utanför Madagaskar.

En 50 kilo tung silvertacka har hittats på havsbottnen. Man tror att den härstammar från kapten Kidds sjunkna fartyg, vars rester finns utanför Madagaskars nordöstra kust.

Soldater har vaktat tackan efter att dykare hämtade den i land. Och Madagaskars president och brittiska och amerikanska diplomater tog emot tackan i en högtidlig ceremoni.

Silvertackan har väckt mycket uppståndelse på Madagaskar och man hoppas nu att den ska bidra till att locka fler turister till ön.

Den amerikanske undervattensutforskaren Barry Clifford, vars team hittade silvertackan, tror att den härstammar från 1600-talets Bolivia.

Clifford hittade år 1984 vraket av Whydah, ett sjörövarfartyg som sjönk utanför USA:s kust år 1717.

Vem var kapten Kidd?

William Kidd föddes i Greenock eller Dundee i Skottland år 1645. Han begav sig redan som ung ut till sjöss och blev fort kapten. Trots sitt rykte som sjörövare var han antagligen ingen riktig pirat alls.

Han anlitades år 1695 av den brittiska kronan för att bekämpa pirater i Röda havet och Indiska oceanen och kapa franska fartyg, eftersom England var i krig med Frankrike.

Han fick ett slagskepp utrustat med 34 kanoner, Adventure Galley, och tog kurs mot Madagaskar och dåvarande Ostindien där största delen av sjörövarna höll till.

Framgångarna som piratbekämpare och kapare uteblev ändå och han fick order om att en del av hans besättning skulle övergå i den engelska flottans tjänst. Kidd vägrade och flydde med sin besättning och sitt fartyg i nattens mörker. Efter det började den engelska flottans kommendör sprida rykten om att Kidd hade blivit sjörövare.

Hängdes för sjöröveri

År 1689 kapade kapten Kidd ett armeniskt handelsfartyg, som seglade under fransk flagg. Fartyget var lastat med siden, guld och silver. Och man tror att en stor del av bytet tillhörde det Brittiska Ostindiska Kompaniet. När nyheten om kapningen nådde England var Kidds rykte som tidernas största sjörövare beseglat.

Det armeniska fartygets kapen var dessutom britt och när kapten Kidd återvände till England hängdes han i London för sjöröveri år 1701. Han anklagades också för att mördat en av sina besättningsmedlemmar under ett gräl år 1697.

Under avrättningen brast repet två gånger. Den tredje gången höll det. Hans kropp doppades i tjära och hängdes upp vid floden Themsen som en varning till andra presumtiva sjörövare.

Kapten Kidd är den pirat som nämns flitigast i historier om nedgrävda skatter. Enligt legenden gömde Kidd undan en stor del av sitt byte vilket har gett upphov till otaliga skattjakter runt om i världen. Legenden inspirerade författaren Robert Louis Stevenson när han skrev Skattkammarön.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.