Hoppa till huvudinnehåll

"Svenskans ställning oroar"

Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte är det minsta oroad över svenskan, säger Maarit Feldt-Ranta (SDP). I Obs debatt mötte hon Mats Nylund (SFP), Anne Berner (C) och Sture Fjäder, ordförande för akademikerfacket Akava.

Feldt-Ranta hoppas att det inom regeringskoalitionen finns röster som är villiga att tala för både finlandssvenskar och övriga minoriteter i Finland. Mats Nylund är likaledes oroad över svenskans ställning när den nya regeringen tar över:

- De tre partier som bildar regeringen är de som varit mest kritiska mot svenskan i Finland. På fredag sammanträder Svenska Finlands Folkting till session. Varje år jag varit i riksdagen har Sannfinländarna yrkat på minskat eller indraget anslag för den lagstadgade institutionen. Jag utgår från att den politiken tar slut här och nu!

Bollen hos Centern och Samlingspartiet

Enligt Sture Fjäder är det nu upp till Centern och Samlingspartiet att värna om ett tvåspråkigt Finland i regeringen.

- Som partier med en lång bakgrund har de ett ansvar för att Finland förblir ett tvåspråkigt, modernt och internationellt land. Jag hoppas att Alexander Stubb och Juha Sipilä tar det här ansvaret. Kanske skulle det i starten behövas en deklaration om hur det kommer att fortsätta.

Enligt Anne Berner är det viktigt att samarbeta kring de frågor som väcker oro. Alla människor i Finland ska känna sig lika värda även i framtiden, menar hon.

- Jag tror det finns en vilja i Samlingspartiet och Centern att se till att minoriteterna mår väl och att det finns ett stöd för det svenska språket.