Hoppa till huvudinnehåll

”Svenskfinland behöver en saftig thriller”

Författare Johanna Holmström vid grotta
Författare Johanna Holmström vid grotta Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

I dyra villaområden och dunkla Sibboskogar lurar mörka faror i Johanna Holmströms senaste bok ”Hush Baby”. En thriller som utspelar sig i hennes egna barndomsmiljöer.

Skogen är mörk, vild och idag mycket våt. Sluttningen är brant och hal. För att komma in i den rätta thrillerstämningen vill Johanna Holmström ta en tur i skogen och till grottan. Armborstmördarens gömställe.

Författare
Författare Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

– Det är precis i de här miljöerna Armborstmannen sprang omkring. I en ogallrat dyster skog där det inte växer vare sig svamp eller bär, säger Holmström.

I boken leker barnen i den lömska skogen och möter där mördaren. Hans gömställe är inget trevligt ställe.

– Grottan är som ett stort svart gap mitt i skogen, marken är täckt av stora vassa stenar, klippväggen reser sig hög och lodrät. Här vill man inte stanna särskilt länge.

Att det nu blev en thriller för Johanna Holmström bara hände under skrivandets gång.

– Jag tycker nog Svenskfinland behöver en riktig saftig thriller, som handlar om finlandssvenskar som begår bestialiska brott.

ravin
ravin Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Det gamla mot det nya

Hon vill bryta den helpräktiga bilden av finlandssvenskarna. I thrillern utspelar sig konflikter mellan nya invånare och äldre Sibbobor.

– Jag kan tänka mig att en och annan som sitter i en villa i Björnsö och läser boken börjar titta omkring sig lite mer.

– Förändring i Sibbo och annekteringen är något jag var emot, att se sina egna barndomsmiljöer förändras är smärtsamt. Men visst måste ju en förändring ske.

Efter en lite lång startsträcka är Holmströms thriller en verklig bladvändare. Sidor att vända finns det gott om, 364 stycken.

Läs också