Hoppa till huvudinnehåll

Belle Epoque med Pia-Maria Lehtola. Avsnitt 2 med modeskaparen Anna Ruohonen

Modeskaparen Anna Ruohonen lämnade Finland för tjugo år sedan. Modestaden Paris lockade henne med sin estetiska livsstil. Där träffade hon också sin blivande man, arkitekten Pekka Littow. Ett underverk skedde, han fick rita ett litet modehus, Petit Maison de Couture, vid Seines vänstra strand på boulevard Raspail. Där klipps och sys Anna Ruohonens kollektioner, semi couture, anpassade efter bärarens proportioner.

Anna har blivit lika livlig och charmig som fransyskorna men tyget till sina grafiska kreationer beställer hon från Finland. Hennes senaste, väldigt franska och sensuella kollektion är sydd av finskt trikåtyg från Orivesi. Anna Ruohonen vill skapa ekologiska kläder som håller i tiotals år. Det är ohållbart att köpa kläder för en säsong, säger hon.

två kvinnor tittar på en scarf
Pia-Maria Lehtola beundrar Anna Ruohonens sidenscarf med violetta rosor. två kvinnor tittar på en scarf Bild: Yle/Pasi Takula två kvinnor

Läs också