Hoppa till huvudinnehåll

Folkhögskolan i Houtskär i svårigheter

Flagga vid Lärkkulla
Flagga vid Lärkkulla. Flagga vid Lärkkulla Bild: YLE/Robin Lindberg blå himmel

Lärkkulla-stiftelsens folkakademi avslutar sitt samarbete med Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola och i nuläget är framtiden för folkhögskolan oklar.

- För tre år sedan gick vi in för att garantera en fortsättning på folkhögskoleverksamheten i Houtskär, men nu på grund av den nya lagstiftningen kring folkhögskolan är det inte längre ekonomiskt lönsamt för Lärkkulla, säger Sixten Ekstrand, styrelseordförande för Lärkkulla-stiftelsens folkakademi.

Sixten Ekstrand
Sixten Ekstrand (arkivbild). Sixten Ekstrand Bild: Yle/Carina Bruun sixten ekstrand

Därför har stiftelsen beslutat att lämna tillbaka den folkhögskolekoncession som finns till Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola. Folkhögskolan kan sedan besluta om den driver verksamheten vidare i egen regi eller söker andra samarbetspartners som kan gå in och garantera en fortsatt verksamhet.

- De extra studerandeveckorna vi skulle ordna i Houtskär skulle inte berättiga till statsbidrag och därför är det inte ekonomiskt lönsamt. Verksamheten fortsätter i vår regi under sommaren, sedan under hösten är det tänkt att vårt engagemang avslutas.

- Vi vill ju inte Houtskär något ont, men på grund av den här nya lagstiftningen har vi inte längre ekonomiska muskler att driva folkhögskoleverksamheten på Houtskär vidare.

"Skulle vara ett hårt slag för hela Houtskär om det läggs ner"

Jani Karlsson, som är enhetschef vid Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola, är besviken.

- Lärkkulla är en mycket större organisation än bara Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola, så det finns ju ett helhetsansvar som styrelsen har tittat över och fattat det här beslutet. Visst är jag besviken, men Lärkulla är ju min arbetsgivare så jag måste göra så som arbetsgivaren säger.

- Det skulle vara ett hårt slag för hela Houtskär om hela verksamheten upphör, så jag gör mitt yttersta för att få till ett nytt samarbete. Vi vill att verksamheten ska fortsätta och jag tror inte att det hela läggs ner, men i vilken form är svårt att svara på nu, säger Karlsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland