Hoppa till huvudinnehåll

Fordonsklassikerna glänser i Jakobstads ishall

Tom Englunds Chevrolet Corvette från 1955
Tom Englunds Chevrolet Corvette från 1955 är en av de bilar som kan beundras på Classic Motor Show Tom Englunds Chevrolet Corvette från 1955 Bild: Henrik Stoor corvette

På Mors dag går det att njuta av klassisk motorprakt i Jakobstad. På den femte Classic Motor Show fylls ishallen med veteranbilar och veteranmotorcyklar.

Det är bröderna Henrik och Erik Stoor som ligger bakom utställningen. Det hela fick sin början för några år sen, då Henrik gick i pension.

- Jag kom underfund med att den här bygden har ett mycket stort urval av gamla fordon. Då beslöt jag att det här är något som vi måste bjuda på genom att ordna en utställning, säger Henrik.

Sagt och gjort. Tillsammans med Erik, som är bilentusiast, skred de till verket. Nu till det femte året, jubileumsåret, flyttar man från Optimas bilhall till Kristallen. Den större ytan möjliggör en ännu finare utställning.

Inne i ishallen, i rinken, visas på söndag ut 33 personbilar, 12 motorcyklar och 10 mopeder. Utanför hallen finns ännu ett dussin lastbilar. Det rör sig om bilar från år 1914 fram till 1980-talet. Några av motorcyklarna är av nyare årgång

- Ett av grundkoncepten är att vi ska ha så mångsidigt som möjligt: från USA i väst till Japan i öst. Det ska vara bilar av olika typ och märke, säger Henrik.

Utanför hallen finns också en skild parkeringsplats för de besökare som själva dyker upp med veteranfordon. På så vis finns det möjlighet också för folk att njuta av att se dem.

En av pärlorna på utställningen är Olle och Marlene Holms Volvo Amazon från år 1957. Bilen har blivit utsedd till den vackraste Amazonen i både Sverige och Finland.

- Olle är en duktig renoverare av Volvobilar och han har gjort ett jobb som heter duga, säger Henrik. År 2014 utsågs Amazonen också till den vackraste Volvoklassikern i Finland.

Classic Motor Show pågår klockan 10-18 inkommande söndag, Mors dag. Inträdet är fritt.