Hoppa till huvudinnehåll

Högerregering fick fart på svenska.yle.fi-läsarna

Yles sändningstorn i Helsingfors
Yles sändningstorn i Helsingfors Bild: YLE / Anne Hämäläinen yle-bild

Läsarna på svenska.yle.fi har kommenterat flitigt nyheten om att Finland får en borgerlig regering och att Svenska Folkpartiet inte är med i den kommande regeringen.

Så där ja, nu sitter man i opposition med 4 % understöd och skall försvara svenskans ställning med en plan B som inte ens finns. Nu ser vi resultatet av årtiondens kompromisslösa igelkottsförsvar av den obligatoriska skolsvenskan som majoriteten av folket vill bli av med.

Det blir Sannfinländarna och Samlingspartiet som ska regera tillsammans med Centern, det blir med andra ord en borgerlig regering.
De fattiga, gamla, sjuka och arbetslösa betalar - ännu mer än tidigare.

Åsikterna är som vanligt delade bland dem som kommenterat gårdagens besked. En del anser att detta blir startskottet för en bra ekonomisk politik där inte enbart rika gynnas utan även den "vanliga" medborgaren.

Kortare sagt: "Bra jobbat!".

Ska bli intressant att se när Stubb och Soini enas om EU-politiken!

Andra anser att Finlands välfärdssamhälle snart är ett minne blott. En skribent vill friska upp medläsarnas minne för vad som hände i Österrike när man tog med ett främlingsfientligt parti i regeringen.

Flera läsare tror att partisammansättningen medför att Finland glider allt längre från det övriga Norden. Och vad gäller svenskan önskar sig en läsare mera "guts" av Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb - hans avoghet mot svenskan anses svår att förstå.

Men Sipiläs val får också stöd för att det är början på något nytt. Särskilt tror man att sammansättningen gynnar den finländska ekonomin på längre sikt.

"Bra att Sannfinländarna måste ta ansvar"

Riktigt skönt att bli av med de flummiga vänsterpartierna. Ingen behöver dem i detta läge.

Någon anser att Sipiläs regeringsbas är det bästa sättet att "ta livet" av Sannfinländarna som parti - flera kommentatorer påpekar att det är bra att partiet tvingas ta ansvar.

En annan tror att det blir grymma fyra år för finlandssvenskarna - eftersom det inte finns någon i den nya regeringen som talar för svenskan. Och för att SFP tidigare valt att utse Sannfinländarna till fiendeparti nummer ett.

Sannfinländarna tros kunna medverka till att få slut på skuldspiralen, även om resultatet blir temporärt ekonomiskt lidande.

Det finns också misstankar om att regeringen inte kommer att hålla i fyra år

Om inte förr, men nu är ni illa ute.

Skadeglädje och stor oro

Kommentarerna gällande nyheten om att SFP för första gången sedan år 1979 inte sitter med i regeringen har gett upphov till flera förhållandevis skadeglada kommentarer.
Partiet anses än vara för socialliberalt, än för mycket ensaksrörelse.

Vi sko nog behöv ha ett parti fö sannpampeser. Exakt som sannfinländarna men tvärtom i språkfrågan :)

Det anses att SFP kontinuerligt sökt konflikt med Sannfinländarna och nu sitter de där. Någon anser att SFP pratat nedvärderande om Timo Soinis gäng, vilket inte är god sed.

En annan läsare tycker att det är hälsosamt för partiet att äntligen hamna utanför regeringen.

Läs också