Hoppa till huvudinnehåll

Thomas Blomqvist: Nu kan vi vara tydliga

Thomas Blomqvist på valvakan 2015.
Thomas Blomqvist fick förnyat förtroende i riksdagsvalet. Thomas Blomqvist på valvakan 2015. Bild: Yle/Robin Lindberg riksdagsval 2015,Ekenäs

De västnyländska riksdagsledamöterna Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP) är oroliga för att svenskans ställning försvagas på grund av den nya regeringen.

Thomas Blomqvist (SFP) från Raseborg fick nytt förtroende i riksdagsvalet. Men till skillnad från tidigare kommer han inte att sitta i ett regeringsparti den här perioden. Det här är första gången sedan 1979 som SFP är i opposition.

Enligt Blomqvist innebär det här en hel del omställningar.

- Jag är mycket orolig för sakfrågor som är viktiga för partiet och som vi har kunnat vara med och påverka i regeringen, säger han. Samtidigt ska vi nu vara tydligare i vårt budskap.

Det är främst det svenska språkets ställning som oroar Thomas Blomqvist och han hoppas nu att den blivande regeringen kommer att ta sitt ansvar också i den här frågan.

- Vi måste tro att det i den kommande regeringen finns ansvarstagande ministrar som klart tar avstånd från det antisvenska flåset, säger han.

Finland får inte isolera sig

En annan sak som oroar Blomqvist är att regeringen stänger dörrarna till omvärlden.

- Innan nation har klarat sig genom att stänga dörrarna. Det är viktigt att Finland är ett tvåspråkigt land och inom SFP kommer vi att göra vad vi kan för den saken.

Thomas Blomqvist hoppas att partiet kan påverka genom bra argumentation och ett bra samarbeta inom oppositionen.

Tydligare budskap

Blomqvist är en av de tre ledamöter som valdes in i riksdagen från Västnyland. Ingen av dem kommer nu att sitta med i ett regeringsparti, vilket innebär en del utmaningar.

- Det gäller att jobba på och vara konstruktiv, säger han. Men vi ska samtidigt vara tydliga med att det finns saker som ska och bör göras för Västnylands del

- Samtidigt sticker jag inte under stol med att det är tuffare att påverka ur oppositionsställning, tillägger han. Nu måste vi jobba ännu hårdare.

Västnyländska frågor kan lida

Thomas Blomqvist har inte speciellt stora förhoppningar på den kommande regeringen när det gäller arbetet för Västnylands del. Samtidigt understryker han att man måste utgå från att vilken regering som helst arbetar för hela landets bästa.

Att SFP nu är i opposition för fösta gången sedan 1979 ser Blomqvist inte nödvändigtvis som en negativ sak.

- Det behöver inte vara illa för partiets understöd, säger han. Med möjligheterna att påverka i viktiga frågor blir mindre.

- Det positiva är att vi inte behöver ta ansvar för sådana beslut om vi inte tycker att är bra. Vi kan i stället vara tydliga med att berätta på vilket sätt vi skulle ha agerat.

Feldt-Ranta: befogad oro bland svenskspråkiga

Raseborgaren Maarit Feldt-Ranta (SFP), som också fick förnyat förtroende i riksdagsvalet, känner en viss oro inför hur den kommande regeringen kommer att agera i olika sakfrågor.

- Jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är det minsta orolig för svenskan. Min huvudpunkt är att det också måste finnas förnuftiga röster i den nya regeringen. På det sättet kan det förhindras att de görs övertramp i frågor som skapar oro bland befolkningsgrupper som kanske helt berättigat känner sig tryckta.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland