Hoppa till huvudinnehåll

Kungsörnens rike växer långsamt

Numera är det människan som bygger bo åt kungsörnen. De stora och riktigt bra träden är bristvara, så 9 av 10 bo är numera byggda av människohand och inte örnklor.

Det gäller Karlebyregionen där det finns 15-20 kungsörnspar. Man ska åka djupt in i skogs- och kärrmarkerna i Ullava, Kannus och vidare mot Sievi för att hitta dem. Kungsörnen är känsligare än havsörnen och stammen har bara vuxit långsamt de senaste 40 åren.

Tuomo Puutio i Karleby har ringmärkt kungsörnar sedan 1970-talet. Den vackra, praktfulla kungsörnen har varit hans favoritfågel sedan han var fem år.

- Men man får vara försiktig. En flög förbi mig på några meters håll i full fart en gång. De väger ändå 5-6 kilo och tar de fast i nacken med sina långa klor är det inte alls så trevligt, berättar Puutio.

Puutio filmar ibland ringmärkningen. Ungarna är vana att riva loss kött från bytet som deras föräldrar kommer med till boet, och de hugger gärna tag i ringmärkaren också.

- Aj, det där är mina fingrar, inte korv, säger Puutio på en video.

1000 kilos bo

Kungsörnen har alltid flera bostäder. Ett par i Ullava har till och med reserverat fyra träd för sin häckning.

Puutio har varit med och byggt tiotals kungsörnsbon. Han har ansvar för ringmärkningen på 10 revir och har byggt mellan två och fem bon per revir.

De ska vara 10-20 meter upp i ett träd, och utsikten ska vara hänförande.

- Det är myrmarker som gäller. Och det ska vara utsikt över en mosse så att örnarna kan iaktta omgivningen.

Enligt Puutio är det ändå svårt att säga varför örnarna vill ha flera bon, kanske vill de ha en reservplan om något händer ett bo.

Örnens bo kan bli mycket stort och grunden måste tåla hundratals kilogram tyngd.

- Ett bo i Kaustby var bebott i 40 år, ända in på 2000 talet. Det var 1,5 meter högt och kunde väga 1000 kg då det blev vått. Örnarna byggde på med nya kvistar varje år.

Äter sina syskon

Ringmärkarna avslöjar aldrig var kungsörnens bo finns. Enligt Puutio finns fortfarande personer som bär på ett hat mot örnen och vill ha bort den. Men nuförtiden är det främst andra saker som hotar örnen.

I Mellersta Österbotten fanns 19 kungsörnspar 2014.

- Det är inte mycket. Och så planeras hur många vindmöllor som helst här, just i ödetrakterna som örnarna vill ha, säger Puutio.

Och bara sex av paren fick ungar. Dessutom får de flesta bara en unge, så totalt blev det sju nya örnar i Mellersta Österbotten i fjol.

- De lägger flera ägg, men de äldre ungarna äter ofta upp de yngre.

Kungsörn i Mellersta Österbotten.
Kungsörn i Mellersta Österbotten. Bild: Tuomo Puutio. rovfåglar

Enligt Puutio har det också blivit vanligare att snöskotrar eller skidåkare stör ruvningen som inleds redan i mars.

- Om de vuxna är borta en liten stund hinner äggen frysa.

Totalt blev det kring 213 nya kungsörnar i Finland i fjol. Havsörnsungarna var mer än dubbelt så många, totalt nästan 460.

Trana och kanin på menyn

Vid kusten i svenska Österbotten finns inga bofasta kungsörnspar. Där har i stället havsörnen brett ut sig. Men havsörnen får flera ungar och är inte lika känslig som kungsörnen. Ifjol var ändå i stort sett ett lyckat häckningsår för kungsörnen.

Finns det rikligt med fåglar, smågnagare, rävar, tranor och annat som kungsörnen äter så lyckas häckningen bättre.

- Men alla ungar överlever inte tills de är könsmogna, det är många kringelkrokar före det, säger Juha Honkala på naturhistoriska centralmuseet vid Helsingfors universitet.

Enligt Honkala ökar antalet kungsörnar mycket långsamt mot de toppsiffror som fanns på 1800-talet. I fjol fanns mellan 339 och 446 kungsörnspar i hela landet. Då var häckningen ovanligt lyckad och 213 nya kungsörnar ringmärktes. Åtta av tio kungsörnsrevir finns i det som tidigare var Lapplands län.

Tuomo Puutio.
Tuomo Puutio Tuomo Puutio. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist puutio

Ungarna river kött

I början av juni börjar ringmärkningen av kungsörnens ungar.

- Ungarna gillar det inte alls, de är arga och hetlevrade. Man får se upp så man inte blir nerknuffad, säger Puutio.

Det bästa är att hålla i klorna med en hand hela tiden.

- Näbben är inte så farlig, men tar den tag med klorna till exempel i din hand så är det svårt att få loss dem. Ungarna river själva loss köttet från bytena, så det gäller att vara försiktig, säger Puutio.

Fullvuxna kungsörnar kan mäta över två meter från vingspets till vingspets. Numera tar ringmärkarna också DNA-prov från kungsörnarna. Orsaken är att man vill få reda på mer om fåglarna.

- Till exempel vet man tack vare DNA att havsörarna i Österbotten härstammar söderifrån, och från Norge och Sverige. Men havsörnarna i norra Finland kommer från ryska sidan, säger Puutio.