Hoppa till huvudinnehåll

Mubarak dömdes till tre års fängelse i Egypten

Från vänter Gamal Mubarak, Hosni Mubarak och Alaa Mukarak i rätten i Kairo den 9 maj 2015.
Från vänter Gamal Mubarak, Hosni Mubarak och Alaa Mukarak i rätten i Kairo den 9 maj 2015. Bild: EPA/KHALED ELFIQI alaa mubarak

Egyptens förre president Hosni Mubarak och hans två söner har dömts till tre års respektive fyra års fängelse för att ha försnillat statliga medel.

En domstol i Kairo upprätthöll därmed den fällande domen från ifjol våras då den 87 årige ex-presidenten dömdes till tre års fängelse medan hans söner fick fyra års fängelse i ett korruptionsmål.

Hosni, Gamal och Alaa Mubarak anklagades för att ha försnillat flera miljoner dollar som var öronmärkta för renoveringen av presidentens palats och residens.

Pengarna användes i stället för Mubaraks privata residens i Kairo och Sharm el-Sheik.

Hosni Mubarak överklagade domen och den nya domen föll alltså idag.

Ny överklagan möjlig

Rättegångsförhandlingen hölls i samma sal i Polisakademin i Kairo där Mubaraks efterträdare, den avsatte presidenten Muhammad Mursi dömdes till 20 års fängelse nyligen.

Hosni Mubaraks anhängare protesterade utanför domstolsbyggnaden och hans advokat säger att det är möjligt att man även överklagar dagens dom.

-Vi tror på dig! Vi litar på Mubarak, skanderade anhängarna utanför rättssalen.

Det är oklart om Mubarak och hans söner kompenseras för den tid som de redan har suttit i fängelse i väntan på rättegång och dom.

Gamal och Alaa Mubarak är välbärgade, inflytelserika affärsmän.

Gamal betraktades som sin fars utpekade efterträdare och det var en bidragande orsak till protesterna som ledde till Hosni Mubaraks fall år 2011

Läs också