Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea säger sig ha testat en ubåtsmissil

Odaterad bild där Nordkorea avfyrar en missil med ledaren Kim Jong Un som åskådare.
Odaterad bild där Nordkorea avfyrar en missil med ledaren Kim Jong Un som åskådare. Bild: EPA/KCNA kim jong un

Nordkorea säger sig ha testat framgångsrikt en ballistisk missil som avfyrades från en ubåt.

Om uppgifterna från den officiella nyhetsbyrån KCNA stämmer så är det första gången som Nordkorea har lyckats med det.

Det nya vapensystemet skulle också innebära ett nytt hot mot USA, Sydkorea och Japan som länge har misstänkt att Nordkorea försöker utveckla ubåtsmissiler.

Ballistiska missiler från ubåtar är svårare att försvara sig mot än vanliga ballistiska missiler och de skulle ge Nordkorea större räckvidd och flexibilitet för eventuella överraskningsanfall.

Ballistiska missiler styrs i motsats till kryssningsmissiler, endast under avfyrningsfasen och följer sedan sin bana enligt ballistikens lagar.

Kim Jong Un gav order och följde själv med

Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, hade landets ledare Kim Jong Un själv gett order om att ett sådant missilsystem skulle utvecklas och han lär själv bevittnat testet.

Kim sa enligt KCNA "att Nordkorea inleder en systematisk produktion av nya ubåtsmissiler" och att landet "inom en nära framtid kan få sina fiender att förlora sömnen eftersom de är som tidsbomber som kan explodera när som helst i ryggen på dem".

KCNA meddelade inte var och när testet skulle ha ägt rum, men nyhetsbyrån skrev tidigare att Kim hade besökt en fiskerianläggning i Sinpo på den nordkoreanska östkusten.

USA och Sydkorea har tidigare hävdat att utvecklingen av ubåtsmissiler sker just i hamnstaden Sinpo, med över 150 000 invånare.

Missilutvecklingen intensifierades ifjol

Det nordkoreanska arbetarpartiets språkrör Rodong Sinmun publicerade i sitt lördagsnummer bilder på Kim som ser på hur en missil avfyras mot himlen.

Ifjol somras publicerade KCNA bilder av Kim Jong Un som ser in i ett periskop i en ubåt och sydkoreanska analytiker tror att det skedde på en flottbas utanför Sinpo.

Nordkoreanska medier rapporterade då att Kim under sitt besök hade beordrat att ubåtsflottan skulle moderniseras och han lär ha bett besättningsmännen att förberedea sig på krigföring långt bortom hemlandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes