Hoppa till huvudinnehåll

"Stämmer inte att finländare jobbar lite"

Händer
Händer Bild: Yle/Magnus Hansén slit

Pekka Tiainen, konsultativ tjänsteman vid Arbets- och näringsministeriet, ger inte mycket för finansmannen Björn Wahlroos utspel om att finländarna jobbar lite.

I en intervju för Yles Morgonettan på lördagen uppskattade Wahlroos att bara norrmännen jobbar mindre än finländarna i hela världen.

Det stämmer inte, säger Tiainen, som utgår från arbetskraftsundersökningar och OECD-jämförelser.

Traditionellt har man jobbat mycket i Finland, säger Tiainen. Men han medger att finländare arbetar mindre i dagsläget än före den ekonomiska depressionen på 90-talet.

- Före depressionen var sysselsättningsgraden hög, bara Japan låg före Finland. Visst stämmer det, att vi fallit sedan dess.

Enligt Tiainen jobbar en arbetande finländare i dag sammanlagt 1 600 timmar per år. Före depressionen jobbade man närmare 1 800 timmar.

Den sammanlagda mängden arbetstimmar för alla arbetande finländare är enligt Tiainen sammanlagt 500 miljoner mindre än före 90-talets depression.

- Visst är det en stor minskning, men Wahlroos slutsats är inte den rätta, säger Tiainen.

Vad beror minskningen på?

Minskningen i arbetstimmar beror enligt Tiainen på att fler nu arbetar deltid och på att arbetsdagen i medeltal har blivit kortare. Det beror också på hur man räknar.

Tiainen berättar att varje arbetande grek i medeltal jobbar 2 000 timmar per år. Men där jobbar en mindre del av befolkningen. Många kvinnor är hemma och arbetslösheten är hög.

- Det kan alltså låta som om finländarna jobbar lite, men det stämmer inte för i Grekland är andelen människor som arbetar mindre. De som arbetar, arbetar mycket, men de är en liten del av befolkningen.

Också i Tyskland arbetar man enligt Tiainen mindre än i Finland. Där jobbar man i medeltal 1 400 timmar i året. Arbetsdagarna är korta och staten kompenserar förlorad arbetsförtjänst.

I Holland är arbetstiden kort på grund av den stora mängden människor som arbetar deltid. I Ryssland är problemet i sin tur den låga pensionsåldern och den låga sysselsättningsgraden.

- Där arbetar man mycket mindre än i Finland. Världen är full av liknande länder.

Tiainen anser att det finländska arbetslivet är krävande och att finländarna jobbar hårt - trots att problemet har förvärrats på grund av arbetslösheten.

Minna Rinta-Tassi, Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes