Hoppa till huvudinnehåll

Välkomna tillbaka till framtiden

Futurohuset
Futurohuset Bild: Yle/Helena von Alfthan jaana kähkönen

Futurohuset har öppnat för säsongen på Wee Gees gård i Hagalund. Arkitekt Johannes von Martens såg på Futuro med stora ögon som tonåring.

Johannes von Martens, futuro, futurohuset, WeeGee
Johannes von Martens är arkitekt. Johannes von Martens, futuro, futurohuset, WeeGee Bild: Yle/Helena von Alfthan futurohuset

- Det är som ett trafikmärke, rött och gult, skrattar Johannes von Martens.

Han var 13 år gammal och full av beundran när Futuro lanserades. Minnen av det Futurohus som stod vid bensinstationen i Lahnajärvi, på vägen mot Åbo, väcks till liv.

- Jag tror att man köpte kaffet utanför, så traskade man uppför trappan och drack kaffet innanför. Jag är inte säker på om vi någonsin var inne i det, eller om vi åt i baren utanför. Men vi tittade på det väldigt med stora och beundrande ögon, säger von Martens.

Johannes von Martens, futuro, futurohuset, WeeGee, Jaana Kähkönen
Trappan till huset är nerfälld när huset är öppet för publiken. Därför stängs Futuro till vintern. Johannes von Martens, futuro, futurohuset, WeeGee, Jaana Kähkönen Bild: Yle/Helena von Alfthan jaana kähkönen

Futurohuset lanserades år 1968, arkitekt var Matti Suuronen. Huset som står på Wee Gees gård är det första exemplaret som serietillverkats.

Jaana Kähkönen
Jaana Kähkönen jobbar som Futuroguide. Jaana Kähkönen Bild: Yle/Helena von Alfthan jaana kähkönen

- Det var en tidsålder som var full av framtidstro och det präglade epoken. Det finns alltid många parallella strömningar i arkitekturen. Själva Wee Gee-huset här bredvid som är samtida med Futuro, som är utsökt läcker betongarkitektur av Ruusuvuori, har en strukturalistisk pragmatism.

- Här igen tittar man väldigt mycket längre fram i tiden och har drömmar om hur framtiden ska se ut. Man drömmer om att flyga i rymden, och formspråket kopplar till det, säger von Martens.

Johannes von Martens, futuro,
Johannes testar en av sängarna. På dagen fungerar de som fåtöljer. Johannes von Martens, futuro, Bild: Yle/Helena von Alfthan futurohuset

Futuro var planerat som en skidstuga, huset går att flytta med helikopter vart som helst och förankras i marken på stålben. Huset serietillverkades i flera länder.

futuro, futurohuset, WeeGee
Futuro värms upp med el och den varma luften pumpas ut genom de ihåliga armstöden. futuro, futurohuset, WeeGee Bild: Yle/Helena von Alfthan futurohuset

Futuro var tänkt att bli en säljande produkt. Den lysande framtiden fick ett snabbt slut i och med oljekrisen 1973. Det blev helt enkelt för dyrt att tillverka ett hus i plast.

Johannes von Martens, futuro, futurohuset, WeeGee,
Johannes von Martens tycker köket liknar vad man har i segelbåtar. Johannes von Martens, futuro, futurohuset, WeeGee, Bild: Yle/Helena von Alfthan futurohuset

Eftersom ingen bott i Futurohuset som står utanför Wee Gee har huset inte något ordentligt kök. I den lilla köksskrubben finns bara några hyllor och en diskho utan avlopp.

futuro, futurohuset, WeeGee
Största delen av Futurohuset är ett enda öppet rum. Men till höger om ytterdörren finns ett litet förrådsutrymme. futuro, futurohuset, WeeGee Bild: Yle/Helena von Alfthan futurohuset

- Det här liknar ganska mycket vad man har i segelbåtar. Det här är precis som vilken glasfiberbåt som helst. Samma teknik har man byggt hela skalet i, och när man får runda och böjda former omkring sig så får du en estetik som följer upp det, säger von Martens.

Den tidigare ägaren till Futurohuset på Wee Gees gård är Matti Kuusla i Hirvensalmi. Han sålde det till utställningscentret Wee Gee år 2011. Huset var då i väldigt dåligt skick, bland annat hade en del av textilierna i inredningen börjat mögla. Efter en grundlig konservering kunde huset öppnas för publiken år 2012.

futuro, futurohuset, WeeGee, Jaana Kähkönen
I mitten av huset finns en öppen spis, i senare upplagor av huset fick den en mer rundad form. futuro, futurohuset, WeeGee, Jaana Kähkönen Bild: Yle/Helena von Alfthan jaana kähkönen
futuro, futurohuset, WeeGee,
Fönstren är av plast, precis som resten av huset. futuro, futurohuset, WeeGee, Bild: Yle/Helena von Alfthan futurohuset

Läs också