Hoppa till huvudinnehåll

Vi söker lyckan på fel ställen

Två händer formar ett hjärta.
Två händer formar ett hjärta. Bild: Stokpic/Creative Commons hjärta

Vi har det bättre än någonsin. Vi har hus, bilar, jobb, familj och sommarstuga. Vi åker på semesterresor och tar bilder på våra proteinstinna, vältränade kroppar som vi sedan laddar upp på sociala medier för att stoltsera med hur lyckade och lyckliga vi är. Men hur lyckliga är vi egentligen?

Trots yttre bevis på ett lyckat och lyckligt liv upplever många i dagens samhälle en brist på mening. En ekande tomhet, en saknad efter riktning och något som på riktigt berör och betyder något.

Mela Nyholm är livscoach
Mela Nyholm är livscoach. Mela Nyholm är livscoach Bild: Yle / Hannah Norrena mela nyholm

Coachen Mela Nyholm besöker Lördax-studion en solig lördag i maj för att tala om lycka, prestation, mod och hur vi ska hitta vår inre röst.

- Vi tror att vi söker lyckan på fel ställen. På något sätt har vi kommit till en tillvaro där allt kretsar kring utseende och yta. Värdet på oss som människor bestäms utgående från hur vi ser ut och skönhet definieras enligt fettprocent och muskelmassa.

- Jag tycker att det är lite oroväckande att vad vi än gör så behöver vi applåder, det verkar som att vi inte längre kan göra något utan publik. Vad det än gäller så måste vi bli bekräftade utifrån för att känna att vi duger.

Vi styr våra känslor med järnhand

Känslan av att man bara är så lyckad som antalet likes på den senaste Instagram-uppdateringen anger får oss att piska oss själva till allt bättre prestationer. Vi tänjer gränserna på hur mycket vi tål och hur långt vi kan gå i jakten på Det Ultimata Jaget. Denna ständiga strävan efter förbättring, denna längtan efter perfektion och bekräftelse, vad ger den oss?

- Den ger tillfredsställelse då det gäller kontroll. Vi lever i en värld där vi har möjlighet att kontrollera det mesta men våra känslor och vårt känsloliv är inte lika lätt att hålla ordning på. Det att man t.ex. kontrollerar sin kropp, tränar väldigt mycket eller kontrollerar det man äter ger en känsla av kontroll men jag tror att det egentligen är ett sätt att hantera obekväma känslor som man inte vågar möta.

Vi lever i en värld där vi har möjlighet att kontrollera det mesta men våra känslor och vårt känsloliv är inte lika lätt att hålla ordning på.

Längtan efter lösare tyglar

- Den andra ytterligheten är en längtan efter brist på kontroll. T.ex. alkohol får oss att släppa taget och tappa kontrollen - eller åtminstone ge den lösare tyglar. Den frihet som människan känner då hen är påverkad ger ett skönt avbrott i den annars så kontrollerade vardagen. Bäst vore det såklart om man inte behövde t.ex. alkohol för att uppleva den känslan.

Hur ska vi då bli nöjda med oss själva som de vi är idag och kanske t.o.m. känna lycka?

- Först måste vi definiera för oss själva vad lycka är. Gå inåt i själen och lyssna till våra hjärtan. Vi måste vara uppmärksamma på våra egna känslor och våga fundera över frågor som Vem är jag? Vad vill jag? Vad behöver jag? Sen tror jag att lycka väldigt långt handlar om små stunder i vardagen som vi bara borde lära oss se och tillåta oss att känna.

Förnuftet vs magkänslan

Ibland finner man sig ståendes inför en situation som man helt enkelt inte vet hur man ska hantera. Man funderar och ältar, vänder och vrider på saken men har ändå svårt att se vad som är rätt och hur man ska göra. Varför är magkänslan och intellektet oftast av olika åsikt och vilken ska man följa?

- Jag har en god vän som för två år sedan insjuknade i cancer. Jag frågade henne vad hon ångrar i livet. Hon skrattade och sa att hon ångrar att hon inte hade skiljt sig tidigare. Men sedan på en allvarligare not tillade hon att hon ångrar att hon använt sig av sitt förnuft för mycket, att hon borde ha följt sitt hjärta mera. Det klingar i mina öron nästan varje dag. Det finns en fin sanning i det.

- Det är inte alltid så lätt att veta vad man egentligen känner och vill. Vi stressar så mycket och maler envist på i våra rutiner att det kan vara svårt att hinna höra vad hjärtat säger om vi inte stannar upp och lyssnar.

Simhopp
Simhopp Bild: YLE simmhopp

Vikten av att våga vara modig

Då man kommer på sig själv med att inte leva det liv man vill kan det vara både en inspirerande men samtidigt skrämmande insikt. Man klamrar sig fast i sin bekvämlighetskokong och minns mammas ord om att ”man vet vad man har men vet inte vad man får…” och det sista man vill är att ta ett språng rakt ut i det okända. Hur ska man då veta vad man ska göra och om det är värt det?

Ibland säger hjärtat sådant som vi inte vill höra och då krävs det mod för att inte stoppa fingrarna i öronen.― Mela Nyholm

- Man kan börja med att fundera på sitt liv och sina val och vad det är som hindrar en från att ta steget ut i det okända. Om du aldrig tar ett steg åt något annat håll och vågar dig bort från din egen bekvämlighetszon så kommer du aldrig heller att uppleva något annat än just den. Våga lyssna inåt. Ibland säger hjärtat sådant som vi inte vill höra och då krävs det mod för att inte stoppa fingrarna i öronen.

- Det är klart, vi ska inte vara dumdristiga och kasta oss huvudstupa in i vad som helst utan någon som helst eftertanke men vi måste komma ihåg att hjärtat sitter på visdom som förnuftet inte kan överträffa.

Mela Nyholm gästade Lördax på Radio Vega 9 maj 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.