Hoppa till huvudinnehåll

Barnombudsmannen oroad över hur mammor orkar

Mamma med barnvagn
Mamma med barnvagn Bild: YLE/ Sandra Snellman mamma med barnvagn

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila efterlyser mer uppmärksamhet på mammors orkande, både inom rådgivningen och arbetshälsovården.

- Man får inte minska på rådgivningsbesöken. Man borde öka på rådgivningens hembesök. Arbetshälsovården borde utveckla fungerande modeller för att stöda mammor som kommer tillbaka till arbetslivet, föreslår Kurttila.

Enligt Kurttila upplever bara hälften av mammorna att de mår tillräckligt bra ett år efter födseln för att kunna kombinera arbete och familjeliv.

Kurttila vill att det nya regeringsprogrammet ska beakta hur familjer ska kunna kombinera arbete och familjeliv på ett bättre sätt.

Han påminner om att kring 40 procent av småbarnsmammor upplever det svårt att orka. En stor bidragande orsak till det är samordningen av arbete och familj, säger Kurttila.

Kurttila uppmärksammar också att föräldrar som arbetar oroar sig mindre för hur de orkar än de som står utanför arbetslivet. Arbete minskar föräldraskapets bekymmer om man bara lyckas samordna arbete och familj, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes